Sastanci u okviru inicijative „Otvoreni Balkan“

0
64

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je veoma zadovoljan sastancima u okviru inicijative Otvoreni Balkan, uključujući i one sa zemljama koje nisu članice, gde je bilateralno razgovarao sa Dritanom Abazovićem i Zoranom Tegeltijom.

Samit regionalne inicijative Otvoreni Balkan u Ohridu, kom prisustvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijeri Severne Makedonije i Albanije, Dimitar Kovačevski i Edi Rama, kao i zvaničnici Crne Gore i BiH, počeo je danas. Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je rekao da Srbija ima najviše hrane i da je dobro da može da pomogne svima ostalima da i oni budu sigurni da im neće nedostajati osnovne životne namrinice – brašno, ulje, šećer. “Svega toga Srbija ima u dovoljnim količinama – ne samo za nas, nego i za Otvoreni Balkan i Crnu Goru”, rekao je on. Vučić je objasnio da je, da bismo sve to umeli da rešavamo kao potencijalni problem, važno da se formiraju radne grupe. “Ne da damo to ulje, pa da se pojavi u Turskoj.  Nije fer to prema nama, jer smo mogli mi da zaradimo. To su stvari koje možemo da radimo zajedno i da svima obezbedimo u regionu da ima hrane”, rekao je Vučić. S druge strane, dodao je, “mi sa užasom gledamo na to šta će da se događa oko energetike”. Kako je kazao, Srbija se snalazi na razne načine, kupuje sve što nema i što joj nedostaje. “Niko neće imati ni gasa toliko koliko ga mi imamo, ali nas sankcije ubiše, tako da ćemo biti u ozbiljnom problemu, i to možemo samo zajedno da rešavamo”, rekao je Vučić. Poručio je da u regionu moramo da sarađujemo bliže, tešnje, da se priprema veliki Sajam vina, hrane i turizma u Beogradu, a da se organizuje sledeći sastanak u Vranju ili Leskovcu, na jugu Srbije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Ohridu sa crnogorskim premijerom Dritanom Abazovićem sa kojim je, kako je naveo, razgovarao o perspektivama regiona, aktuelnim pitanjima i potencijalima inicijative “Otvoreni Balkan”. Predsednik Srbije sastao se i sa predsedavajućim Saveta ministara Bosne i Hercegovine Zoranom Tegeltijom s kojim je, kako je naveo, imao dobar razgovor o mogućnostima koje inicijativa “Otvoreni Balkan” pruža poslovnim ljudima u regionu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here