Ministar Krkobabić najavio novi program podrške zadrugama

0
179

Milan Krkobabić, ministar za brigu o selu, posetio je Pčelarsku zadrugu „Svilamed“ i Zemljoradničku zadrugu „Svilajnac“, gde je najavio novi program podrške zadrugama u Srbiji vredan pola milijarde dinara.

Ministar za brigu o selu, Milan Krkobabić posetio je Pčelarsku zadrugu „Svilamed“ i Zemljoradničku zadrugu „Svilajnac. U poseti Svilajncu bili su i akademik Dragan Škorić, predsednik Akademijskog odbora za selo SANU i kopredsednik Nacionalnog tima za preporod sela Srbije, kao i član Nacionalnog tima za preporod sela Srbije, agroekonomista Milan Prostran. Oni su imali priliku da se uvere u rezultate programa finansijske podrške zadrugama. Zadruzi „Svilamed“ Ministarstvo za brigu o selu dodelilo je bespovratno 7,5 miliona dinara za nabavku opreme, a zadruzi „Svilajnac“ 15 miliona dinara za nabavku sušare za žitarice, koja će im olakšati skladištenje proizvoda. Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić najavio je novi program podrške zadrugama u Srbiji vredan pola milijarde dinara. Kazao je da taj program počinje od jeseni.

Krkobabić je obišao i staru ratarsku zadrugu “Svilajnac”, kojoj je iz istog programa 2019. godine dodeljeno 15 miliona dinara za nabavku sušare za žitarice. Ova zadruga osnovana 1897. godine ima 34 zadrugara i 12 zaposlenih radnika i bavi se ratarstvom i živinarstvom. Investicija finansirana bespovratnim sredstvima Ministarstva za brigu o selu Srbije 2020. godine donela im je sušaru kapaciteta 60 tona za sušenje žitarica, prevashodno kukuruza, a smeštena je u sklopu betonskog silosa. U zavisnosti od potreba ona, na godišnjem nivou, osuši između 500-700 tona vlažnog kukuruza.

Ove godine za program finansijske podrške zadrugama opredeljeno je pola milijarde dinara. Prethodnih godina po Javnom konkursu su novoformiranim zemljoradničkim i poljoprivrednim zadrugama dodeljivana bespovratna sredstava u iznosu do 7,5 miliona dinara za unapređenje poslovanja. Za stare zemljoradničke i poljoprivredne zadruge izdvajano je do 15 miliona dinara po zadruzi. Prošle godine pravo na bespovratna sredstva po istom Javnom konkursu imale su i zemljoradničke i poljoprivredne zadruge sa pretežnom delatnosti iz oblasti turizma, zanatstva i zadruge čiji su osnivači socijalno ugrožene grupe stanovništva.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here