Za vikend Festival grašca i Festival šumadijskih vina

0
124

Novi Sad će krajem ove nedelje biti centar vinske Srbije zahvaljujući prvom Festivalu grašca, manifestaciji posvećenoj važnoj regionalnoj sorti vinove loze dok će u Kraljevskoj vinariji u Topoli biti održan 8. Festival šumadijskih vina.

Prvi festival grašca, posvećen ovoj sorti, održaće se na Art platou Petrovaradinske tvrđave u petak 10. juna sa početkom u 18 sati. Ova manifestacija posvećena je važnoj regionalnoj sorti vinove loze. U Srbiji grašac je sorta na apsolutnom prvom mestu po rasprostranjenosti, zasađena na 3.500 hektara, odnosno na neverovatnih 14 odsto ukupnih površina vinograda. Usvajanjem Strategije za razvoj vinarstva i vinogradarstva naša zemlja je dobila plan razvoja ovog sektora do 2030. godine, koji će pomoći da se srpska vina što bolje predstave. Od posebne važnosti u tom pogledu je i promocija autohtonih sorta grožđa, kao što je grašac, ističu iz Saveza vinara i vinogradara Srbije. Na Art platou Petrovaradinske tvrđave 40 vinarija iz regiona predstaviće svoja najbolja vina od grašca. Biće to prilika da posetioci degustiraju i tako se uvere u lepote vina od grašca. Manifestacija će imati i ekskluzivnu zvučnu podlogu u vidu tamburaške muzike. Tom prilikom biće izabrana i najbolja vina, a dan kasnije biće održana i konferencija o grašcu, na kojoj će govoriti eminentni profesori, somelijeri, vinari. Namera je da ova manifestacija koja veliča grašac postane tradicionalna, jer se bez sumnje radi o najperspektivnijoj i najvažnijoj beloj sorti vinove loze u Srbiji.

Udruženje vinara Šumadije organizuje 8.  Festival šumadijskih vina. U Kraljevskoj vinariji u Topoli ljubitelje vina i  posetioce očekuje bogat dvodnevni program. Prvi  dan festivala počinje 11. juna u 15h otvaranjem izložbe “Umetnost i vino” u Vinogradarevoj kući na Oplencu. Planirana je degustacija više od 100 šumadijskih vina ,sat vremena kasnije u Kraljevskoj vinariji  iz ponude više od 20 proizvođača.                                  U 17h na glavnoj sceni u pomenutoj vinariji biće i svečano otvoren Festival. Predavanje dr Darka Jakišća o modelovanju faktora teroara na primeru Oplenačkog vinogorja je u 17,30 h a u  18:30h u okviru muzičkog dela programa nastupiće Lesandrum Bend iz Topole. U Nedelju 12. juna, Dan je otvorenih vrata šumadijskih vinarija. Organizatori podsećaju da je za taj dan poželjno najaviti posetu. Udruženje vinara Šumadije je osnovano septembra 2013. godine sa jasnom misijom ostvarivanja ciljeva u oblasti proizvodnje kvalitetnog vina sa geografskim poreklom “Šumadija”. „Naša je želja da ovaj region postane značajna destinacija na vinskoj mapi Evrope, a njegova vina prepoznata po svom izuzetnom i neospornom kvalitetu”, rekao  je predsednik Udruženja Saša Novaković.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here