Stevan Gajić – Od evropskog puta Crne Gore nema ništa

0
265

Od evropskog puta Crne Gore nema ništa, rekao je naučni saradnik u Institutu za Evropske studije Stevan Gajić.

Crna Gora preuzima predsedavanje Procesu saradnje u jugoistočnoj Evropi, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova te zemlje i najavilo da će resorni ministar Ranko Krivokapić učestvovati  u Solunu na sastanku šefova diplomatija u Procesu saradnje u jugoistočnoj Evropi, na poziv sadašnjeg predsedavajućeg, grčkog kolege Nikosa Dendijasa. Naučnog saradnika u Institutu za Evropske studije Stevana Gajića pitali smo šta to predsedavanje znači za Crnu Goru i kako ona napreduje u evrointegracijama.

Ministarski sastanak biće prilika za predstavljanje prioriteta crnogorskog predsedavanja Procesu saradnje u jugoistočnoj Evropi kao najveće regionalne inicijative koju čini 13 članica, a čije izvršno telo – Savet za regionalnu saradnju, broji 46 država, organizacija i međunarodnih finansijskih institucija.

Predsedavanje inicijativi biće dodatna prilika da Crna Gora potvrdi svoje kapacitete regionalnog lidera u evropskim integracijama, navodi se u saopštenju Ministarstva inostranih poslova Crne Gore.

Ministarski sastanak biće i prilika za razmenu mišljenja o aktuelnim izazovima, kako u regionu jugoistočne Evrope, tako i u širem, evropskom i globalnom kontekstu, te ubrzanju reformskih procesa na putu evropske integracije zemalja aspiranata iz regiona.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here