Vladimir Vuletić – EU podržava stabilokratiju

0
120

Kada ta Evropska unija bude bila spremna da u jednoj drugoj državi ne prihvata stabilokratiju samo zato što to njoj odgovara onda ćemo moći da se opredeljujemo da li je u pravu kada je reč o osudi Rusije, rekao je nekadašnji potpredsednik Partizana i predsednik pokreta “Crno na belo” Vladimir Vuletić

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je da Kijev mora da dobije rat protiv Moskve, da napravi od ruskog napada na Ukrajinu strateški neuspeh ruskog predsednika Vladimira Putina. Na Svetskom ekonomskom forumu u švajcarskom Davosu okuplja se više od 2.000 političkih i biznis lidera, kao i brojnih eksperata, a Fon der Lajen je istakla da „moskovski pravilnik kao da dolazi iz drugog veka”, preneo je Rojters. „Rusija tretira milione ljudi, ne kao ljudska bića, već kao bezličnu populaciju koju treba premeštati ili kontrolisati kao bafer zonu između vojnih snaga, pokušavajući da tenkovima zgazi aspiracije cele nacije”, smatra predsednica Evropske komisije. Nekadašnjeg potpredsednika Partizana i predsednika pokreta “Crno na belo” Vladimira Vuletića zamolili smo da prokomentariše izjavu Ursule fon der Lajen i pitali smo ga ko je u očima međunarodnog prava više u pravu – Rusija ili Zapad.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je istakla da Rusija koristi hranu kao oružje sa globalnim posledicama, ponašajući se na isti način kao i u energetskom sektoru.

„Globalna saradnja je protivotrov za ruske ucene. U rusko-okupiranoj Ukrajini, vojska Kremlja konfiskuje žitarice i mašineriju, a ruski brodovi u Crnom moru blokiraju ukrajinske brodove pune pšenice i uljarice”, navela je Fon der Lajen.

Evropska unija ne sme da postane zavisna od nepouzdanih zemalja u svojoj tranziciji ka zelenoj ekonomiji, kao što je postala zavisna od ruskih fosilnih goriva, izjavila je u Davosu predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, dodajući da je Rusija počela da koristi snabdevanje hranom kao oružje, kao što to čini s energetikom.

Lajen je kazala da je EU predložila makro-finansijsku pomoć Ukrajini od 10 milijardi evra, što je najveći paket takve pomoći ponuđen trećoj zemlji.

„Ukrajina mora da pobedi u ovom ratu. A Putinova agresija mora biti strateški neuspeh. Učinićemo sve što možemo da pomognemo Ukrajincima da pobede i preuzmu budućnost u svoje ruke”, rekla je Lajen i dodala da je EU prvi put u istoriji pružila vojnu pomoć napadnutoj zemlji.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here