Miodrag Kapor – Trgovina ruskim gasom je političko pitanje

0
77

Trgovina gasom iz Ruske federacije je pre svega političko pitanje pa tek onda ekonomsko pitanje, izjavio je stručnjak za energetiku Miodrag Kapor

Srbija je dobila izuzetno povoljnu cenu gasa u naredne tri godine, saopštio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, posle dugo čekanog telefonskog razgovora sa šefom Kremlja Vladimirom Putinom. To znači da će Srbija iznos za gas nastaviti da plaća po ceni koja će se formirati na osnovu cena nafte. Energetski stručnjaci kažu da je to trenutno 310 dolara za hiljadu kubnih metara, a da bi tokom sledeće zime cena mogla da bude između 400 i 420 dolara. Ipak, pojedini analitičari skreću pažnju da pored ekonomske postoji i skrivena politička cena gasa, koja Srbiju može skupo da košta. Stručnjaka za energetiku Miodraga Kapora pitali smo da li Rusija gas možda koristi kao sredstvo političke prinude?

Izuzetno dobar razgovor i dobra cena za gas. Tim rečima je predsednik Srbije opisao telefonski poziv ruskom kolegi, koji se saglasio sa dva osnovna elementa budućeg ugovora o gasu: Ugovor će biti na tri godine i za obračun će se koristiti naftna formula, koja je važila i do sada za Srbiju.

„Ako smem to da kažem i ako realizujemo sve što smo se dogovorili sa predsednikom Putinom, mi ćemo imati po pitanju snabdevanja gasom sigurnu zimu, a u zavisnosti od dodatnih razgovora sa Gaspromom, moći ćemo tačno da vam kažemo koliko će nas prosečno kubni metar koštati. Ali, u svakom slučaju kada izračunate, ta cena je u ovom trenutku tri puta manja, a zimi će biti i deset puta manje nego što će da plaćaju svi ostali u Evropi“, kazao je Vučić.

Takvi uslovi, međutim, odnosiće se na količinu od 2,2 milijarde kubnih metara gasa godišnje. Srbiji treba još 800 miliona kubika i o tome će se tek pregovarati sa Gaspromom.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here