Plamenjača krompira

0
98

Usevi krompira se i dalje nalaze u fazama intenzivnog porasta i razvoja lisne mase, a uslovi u proizvodnji su u prethodnom periodu bili izuzetno povoljni za razvoj patogena, prouzrokovača plamenjače krompira i crne pegavosti krompira.

 Razvoju plamenjače kod krompira pogoduje kišno i vlažno vreme, rosa, visoka vlažnost vazduha pri temperaturama u rasponu od 10-26 stepeni. Pri ovakvim vremenskim uslovima oboljenje se brzo širi i za svega tri nedelje može uništiti lisnu masu napadnutih biljaka. Plamenjača zahvata kako lišće krompira tako i krtole. Budući da je plamenjača oboljenje sa kojim je izuzetno teško nositi se pogotovu u organskoj proizvodnji, neophodno je znati prepoznati prve znake zaraze kao i sam njen tok.

Usevi krompira se i dalje nalaze u fazama intenzivnog porasta i razvoja lisne mase, a uslovi u proizvodnji su u prethodnom periodu bili izuzetno povoljni za razvoj patogena, prouzrokovača plamenjače krompira i crne pegavosti krompira. Proteklu nedelju obeležile su česte padavine, visoke relatine vlažnosti vazduha i temperature optimalne za razvoj bolesti.

Kod đubrenja i prihrane useva, potrebno je ne preterati sa azotom budući da to dovodi do stvaranja bujnije lisne mase nauštrb plodova  krompira. S tim u vezi, preterano olistala biljka sporije se suši nakon kvašenja i to stvara pogodne uslove za razvoj plamenjače.

U cilju zaštite krompira od patogena, čim se steknu uslovi, preporučuje se primena nekog od registrovanih fungicida koji u sebi imaju sistemičnu i kontaktnu komponentu.

Pregledom useva uočeno je prisustvo jajnih legala i larvi krompirove zlatice. Takođe je  uočeno i prisustvo larvi zelene ili povrtne stenice. Proizvođačima se preporučuje pregled useva i ukoliko se uoči prisustvo navedenih štetočina primena insekticida.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here