Džon Bosnić – Ludačke priče protiv Rusije nisu tačne

0
246

Rusko-ukrajinski sukob dovodi u pitanje i snabdevanje Evrope gasom. Iz Nemačke stižu poruke da se količine gasa smanjuju iz političkih razloga, dok novinar Džon Bosnić smatra da Zapad na račun Rusije plasira neutemeljene optužbe.

Rusija je pojačala energetski pritisak na Evropu, smanjujući isporuke gasa kontinentu drugi dan zaredom, što je potez koji je Nemačka nazvala “političkim”. Dan nakon što je Gasprom poručio da smanjuje isporuke gasovodu Severni tok za oko 40 odsto, ruski državni energetski gigant rekao je da dodatno smanjuje svoje dnevne isporuke tim gasovodom za trećinu, za ukupno 60 odsto. Da li je u pitanju politički potez ili tehnički problemi, kako je poručeno iz Moskve zamolili smo da nam odgovori novinar Džon Bosnić.

Ruska energetska kompanija je kao razlog za smanjenje isporuka gasa navela radove na “popravci” kompresorskih jedinica nemačke kompanije Simens, koje su ključne za funkcionisanje gasovoda, ali je Berlin taj izgovor odbacio. “Gaspromov potez je ‘politička odluka, a ne tehnički opravdana'”, rekao je nemački ministar ekonomije Robert Habek na konferenciji za novinare i dodao da dalje smanjenje snabdevanja pokazuje “da je u pitanju očigledno strategija uznemiravanja i izazivanja povećanja cena”, ali da je sigurnost snabdevanja za sada zagarantovana. Italijanski energetski gigant Eni odvojeno je saopštio da ga je Gasprom obavestio da smanjuje svoje isporuke gasa za 15 odsto, bez objašnjenja. Moskva je tako izvršila još veći pritisak na ionako preopterećena energetska tržišta Evrope, zbog čega su cene gasa porasle za više od 25 odsto.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here