Za desetak dana očekuje se puna kampanja berbe višnje u leskovačkom kraju. Ove godine očekuje se prinos od oko 10 tona po hektaru.

Na području Jablaničkog upravnog okruga pod višnjom je zasađeno nešto više od 1.600 hektara, uglavnom u brdsko planinskom delu leskovačkog Porečja kao i na obroncima Vlasine, Radana i Babičke Gore. Ove godine očekuje se prinos od oko 10 tona po hektaru. Sudeći prema prvim ubranim gajbama ovogodišnji rod višnje zbog loših vremenskih uslova u rano proleće, u vreme cvetanja ove voćke, biće umanjen za oko 20 odsto, ali će zato će plod biti znatno kvalitetniji. Na krupnoću ploda uticale su i najverovatnije poslednje kiše u ovim krajevima kojim je došlo do dobrog nalivanja zrna.

Početna ovogodišnja otkupna cena višnje kretaće se počev od 70 dinara po kilogramu za rod prve klase. Njena maloprodajna cena, od prvog roda na tezgama leskovačke Zelene pijace, kretala se oko 150 dinara po kilogramu. Otkupna cena maline u leskovačkom kraju na pojedinim otkupnim mestima već dostigla je cenu od oko 500 dinara po kilogramu za rod prve klase, dok je rod druge klase za oko 50 dinara jeftiniji. Očekuje se takodje dobar rod kupine u leskovačkom Porečju, jer im je izgleda ovo varljivo leto na jugu Srbije prilično pogodovalo.

Na području Jablaničkog upravnog okruga ponajviše se gaji „Oblačinska rana“ višnja u zasadima 3,5 puta 4 metara u redu. Po oceni stručnjaka najveći procenat šećera ima višnja sa padina Babičke Gore kojima osunačnost terena i kvalitet zemljšta daje poseban šmek. Višnja se uglavnom bere ručno a berači su izgleda zadržali prošlogodišnju cenu,odnosno oko 20 dinara po kilogramu. Međutim berača je sve manje.