Odeljenje za vanredne situacije u Zrenjaninu apelovalo je na građane da ne spaljuju nisko rastinje i ostatke strnih useva na otvorenom prostoru jer na taj način ugrožavaju svoju i bezbednost ljudi oko njih.

Iako je spaljivanje korova i biljnih ostataka na njivama i pored puta zakonom zabranjeno, u Srbiji je to i dalje vrlo česta pojava i praksa. Prilikom spaljivanja biljnih ostataka razvija se visoka temperatura, čime se uništava plodonosni sloj zemljišta i korisni mikroorganizmi. Osim gubitka u organskoj materiji, vatra zagađuje okolinu i predstavlja veliku opasnost zbog mogućnosti nekontrolisanog širenja požara. Prethodnih dana došlo je do povećanja broja požara čiji je uzrok najčešće bio spaljivanje ostataka strnih useva, niskog rastinja, suve trave, korova i trske na otvorenom prostoru.

Odeljenje za vanredne situacije u Zrenjaninu apelovalo je na građane da ne spaljuju nisko rastinje i ostatke strnih useva na otvorenom prostoru. Širenjem požara, dodaje se u saopštenju, može se pričiniti i velika materijalna šteta na okolnim objektima. U Odeljenju podsećaju da je zabranjeno loženje otvorene vatre u šumi i na udaljenosti 200 metara od ruba šume, izuzev na određenim vidno obeleženim mestima.

Zakonom o zaštiti od požara zabranjeno je spaljivanje bilo koje vrste otpada na otvorenom prostoru. Predviđene novčane kazne za fizička lica su od 10.000 do 50.000 dinara. Za pravna lica su od 300.000 do milion dinara. Odeljenje za vanredne situacije kontrolisaće sprovođenje mera zaštite od požara na otvorenom prostoru. Protiv osoba koje ne poštuju zabranu spaljivanja otpada i biljnih ostataka podneće zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.