Srđan Cvetković – Rano je govoriti o potpunom pomirenju SPC i MPC

0
97

Na osnovu samo jednog čina približavanja Srpske pravoslavne crkve i Makedonske pravoslavne crkve, suviše je rano suditi da li je završen process pomirenja, ocenio je istoričar Srđan Cvetković.

Liturgija pomirenja, koju su služili patrijarh srpski Porfirije i arhiepiskop ohridski i makedonski Stefan sa arhijerejima obe crkve, održana je u Hramu Svetog Save u Beogradu. Liturgijom je posle 55 godina raskola makedonska crkva vraćena u liturgijsko i kanonsko jedinstvo sa SPC, kao i pod njeno okrilje. Srpska pravoslavna crkva (SPC) je ranije najavila da će liturgijom pomirenja biti ponovo uspostavljeno liturgijsko i kanonsko opštenje dve sestrinske crkve, u skladu sa odlukom Sabora SPC. Istoričara Srđana Cvetkovića pitali smo da li je ovim stavljena tačka na prepirke između srpske i makedonske pravoslavne Crkve i kakva je perspektiva njihovih daljih odnosa.

Vaseljenska patrijaršija je 9. maja priznala kanonsku prirodu Makedonske pravoslavne crkve – Ohridske arhiepiskopije, što je, posle 55 godina, dalo mogućnost makedonskom sveštenstvu da ima zajednička bogosluženja sa drugim pravoslavnim crkvama.

Ova odluka ne znači tomos o autokefalnosti kojim se zvanično reguliše međunarodno ime i status crkve, već je “izraz očinske ljubavi i brige Vaseljenske patrijaršije” i najava da MPC više nije u raskolu sa celim pravoslavnim svetom i da njeni sveštenici mogu da saslužuju sa sveštenicima iz drugih pravoslavnih crkava, saopštila je MPC, kao i da slede dodatni pregovori o njenom konačnom statusu.

Sabor SPC saopštio je 16. maja da prihvata za makedonsku crkvu status najšire moguće autonomije, odnosno pune unutrašnje samostalnosti, koji joj je dodeljen još 1959. godine.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here