Branko Dragaš – Sankcije Zapada su odlična stvar za Rusiju

0
94

Sankcije Zapada prema Rusiji su odlična stvar za Rusiju i prilika da se uozbilji i radi na novim internet platformama za trgovinu s Indijom i Kinom, rekao je ekonomista Branko Dragaš.

Ruska Sberbanka isključena je iz globalnog sistema za razmenu finansijskih poruka SWIFT najnovijim, šestim setom sankcija koje su u odobrili lideri Evropske unije u ponedeljak. „Ovaj paket sankcija uključuje više teških mera, pored ostalog isključenje najveće ruske banke Sberbanke iz SWIFT-a”, saopštio je šef Evropskog saveta Šarl Mišel posle samita EU, prenosi Raša tudej. Da li će sankcije Zapada prema Rusiji postići svoj cilj i kako će ruske banke preživeti izolaciju pitali smo ekonomistu Branka Dragaša.

Šef Evropskog saveta Šarl Mišel je dodao da najnovije kaznene mere uključuju i zabranu tri ruska državna medija, kao i sankcionisanje pojedinaca koji su, kako kaže, odgovorni za ratne zločine u Ukrajini.

Ne očekuje se da će isključenje Sberbanke, najveće po obimu aktive u Rusiji, iz globalnog međubankarskog sistema uticati na poslovanje u zemlji, pošto su međunarodna plaćanja već bila ograničena ranije uvedenim sankcijama, saopšteno je iz press službe ruskog zajmodavca.

„Sberbanka radi normalno. Ograničenja su već odranije na snazi. Isključivanje iz SWIFT-a ne menja postojeću situaciju s međunarodnim plaćanjima. Domaće transakcije ne zavise od SWIFT-a i banka će ih obavljati u uobičajnom režimu, poručila je ta banka.

Guvernerka ruske centralne banke Elvira Nabiulina saopštila je u aprilu da je većina ruskih kreditora i 52 strane finansijske organizacije iz 12 zemalja dobilo pristup Sistemu za prenos finansijskih poruka, koji je ruska alternativa SWIFT-u. Nabiulina je takođe rekla da monetarni regulator namerava da zadrži u tajnosti identitet članova Sistema za prenos finansijskih poruka.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here