Stevan Gajić – Od evropskih integracija nema ništa

0
51

Poruka Srbiji glasi da od evropskih integracija nema ništa, rekao je naučni saradnik u Institutu za Evropske studije Stevan Gajić.

Nemački kancelar Olaf Šolc je od Srbije zatražio da se priključi sankcijama EU koje su uvedene Rusiji. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na zajedničkoj konferenciji za medije rekao da je Šolc doneo nadu na Zapadni Balkan, kada je reč o evrointegracijama, ali i istakao da je danas prvi put čuo da je uslov za to međusobno priznanje Beograda i Prištine. Koliko vi volite integritet Ukrajine, mi toliko volimo intergitet Srbije, poručio je Vučić. Naučnog saradnika u Institutu za Evropske studije Stevana Gajića pitali smo da li će Beograd u nekom momentu morati da uvede sankcije Rusiji, ali i otkuda se sad kao zvanični uslov za ulazak u Evropsku uniju pojavljuje priznavanje Kosova.

Vučić je rekao da je sa Šolcom razgovorao i o evropskim integracijama Srbije, te ocenio da je on doneo novu nadu za sve na Zapadnom Balkanu.

“Želi da nas sasluša i želi da postoji stvarna perspektiva proširenja EU, a ne kupovina vremena i zadovoljavanja malih kao što je to bilo “, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, to je važna poruka Šolca za sve na Zapadnom Balkanu.

Rekao je da je sagovornik preneo da će Srbija morati mnogo brže da napreduje po pitanju vladavine prava, demokratizacije društva i ostvarivanju ljudskih prava i sloboda i, kao je naveo, svega drugog.

Naglasio je da će Srbija na evropskom putu morati da se sama menja ali da će, na tom putu,  imati u Nemačkoj i saveznika i partnera.

Istakao je da je Šolc obećao “svu podršku Nemačke u svemu što Srbija treba da izgradi od energetskih kapacitete na svoj teritoriji”, a kako bi se povezala s regionom.
Naglasio da je to ogromno obećenje i veoma značajno za Srbiju.

Rekao je i da su Srbija i Nemačka sve bolje i bliže saradjuju po pitanju ekonomije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here