Teša Tešanović – Problem s Makedonskom pravoslavnom crkvom rešen na našu štetu

0
200

Problem sa Makedonskom pravoslavnom crkvom je rešen ali nažalost na našu štetu, ocenio je novinar Teša Tešanović.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve  patrijarh Pofirije saopštio je, na bogosluženju u Skoplju, da je Sabor SPC jednoglasno odobrio autokefalnost Makedonskoj pravoslavnoj Crkvi – Ohridskoj arhiepiskopiji. Novinara Tešu Tešanovića smo pitali kako ova crkvena tema može delovati na bilateralne odnose Srbije i Makedonije kao i to da li je odlukom Srpske pravoslavne crkve u potpunosti rešen problem sa Makedonskom pravoslavnom crkvom.

Patrijarh Porfirije je rekao da su molitve i ljubav, koju je video na bogosluženju, kao i na nedavnoj “liturgiji pomirenja”, učinili da se prevaziđe iskušenje i da je Bog napravio čudo.

Ahiepiskop Stefan je, u obraćanju, istakao da je radostan zbog “bratskog izmirenja” i naveo da će autokefalnost Makedonske pravoslavne crkve – Ohridske arhiepiskopije  značiti njenu još veću bliskost sa drugim pravoslavnim Crkvama, takođe i da bude što i druge pravoslavne Crkve.

Prema njegovim rečima, pomirenje dve crkve je radostan za sve hrišćane u Makedoniji, bez obzira na nacionalnu pripadnost.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here