Stevan Gajić – Evropski pravni sistem ne postoji već glavnu reč imaju države

0
104

Naučni saradnik Stevan Gajić izjavio je da Evropski pravni sistem ne postoji već glavnu reč imaju države. Smatra da sistemi nisu savršeni a prema njegovim rečima sve odlazi u drugi plan u kontekstu rata u Evropi.

Svaki peti zatvorenik u evropskim zatvorima još nije osuđen – 12.000 njih samo u Nemačkoj. Pritom istraživanja pokazuju da većina njih uopšte ne mora da bude iza rešetaka. U istražnim zatvorima u Evropi pritvorenici su mesecima bez presude. S obzirom na to da Srbija mora da usklađuje svoj pravni sistem s Evropskim, naučnog saradnika Stevana Gajića pitali smo da li i Evropa ima mnogo toga da popravi u sopstvenom pravnom sistemu i kakve kapacitete ima ako to treba da učini.

Činjenica je da samo oko tri odsto osoba optuženih za pravi zločin završi u istražnom zatvoru. Ali, brojke se sumiraju: skoro 100.000 ljudi u Evropskoj uniji je u zatvoru bez pravosnažne presude. Svaki peti –  12.000 ih je samo u Njemačkoj – se smatra nevinim, ali i dalje sedi u zatvoru. U drugim zemljama EU broj pritvorenika je čak i veći nego u Nemačkoj.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here