Teša Tešanović – Haški sud nije dobro obavio svoj posao

0
71

Srpski sud je podigao optužnicu protiv hrvatskih oficira zbog raketiranja kolone izbeglica devedesetih godina. Teša Tešanović smatra da je razlog loš rad Haškog suda koji nije uspeo da sudi pravedno, to jest tako da dođe do pomirenja u regionu.

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović rekao je da će Srbiju koštati optužnica koju su podigli protiv četiri visoka oficira Hrvatske vojske zbog navodnih ratnih zločina i prozvao političare te zemlje za “neinteligentno ponašanje” s kojim nikada neće uspeti ući u Evropsku uniju. Srpsko Tužilaštvo za ratne zločine podiglo je optužnicu protiv četiri visoka oficira Hrvatske vojske zbog navodnih ratnih zločina. Optužuju ih da su u operaciji Oluja 7. i 8. avgusta 1995. naredili avionsko raketiranje kolone izbeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mestu Svodna kod Novog Grada. Novinara Tešu Tešanovića smo zamolili da prokomentariše hrvatski narativ u ovom slučaju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je odgovarajući na pitanje N1 plaši li se optužnice zbog njegovog govora u Glini 1995. kao eventualnog odgovora Hrvatske na optužnice protiv četiri hrvatska generala u Srbiji, rekao da “nisu Srbi ubijali Hrvate, već Hrvati Srbe”. Zoran Milanović kaže da su ovi potezi Srbije “neinteligentno ponašanje” države koja je “osiromašena i degradirana” i nema nigde rešen status. – U NATO ne žele, u redu. Neće nikad ući u Evropsku uniju na ovakav način. Kome ovo treba, ko vodi tu politiku, kojim građanima se to tužilaštvo tamo obraća? (…) Onda mi idemo dići optužnicu ne znam, protiv zločina u Buči”, rekao je Milanović. Uveren je da bi 75 posto hrvatskih građana podržalo zajednički stav njega i premijera o Hrvatima u BiH te da isto toliko ljudi u Hrvatskoj smatra da bi “hrvatski organi gonjenja trebalo da pokrenu postupak protiv Vučića”. Ali, hrvatski predsednik kaže da se ne bi trebalo da pokrene postupak jer on “taktizira”. “I onda slušamo o tome kako niko tu nikoga nije ubijao, nego su Hrvati ubijali Srbe”, dodao je. “Žao mi je za svakog Srbina koji je poginuo, nije trebalo da pogine, ali ogromna većina Srba je pobegla odmah, istog trena. To je činjenica, to je čak i sud u Hagu utvrdio kad se general Ante Gotovina izvukao za dlaku”, rekao je predsednik. “Braćo Srbi, pamet u glavu”, poručio je hrvatski predsednik, dodavši da će sad “verovatno biti ustaša”. “Prošle nedelje sam bio Srbin”, dodao je.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here