Boris Tadić – O odnosu SPC i Crne Gore

0
21

Protesti protiv potpisivanja Temeljnog ugovora sa SPC nemaju opravdanja i nemaju veze sa srpskim svetom već sa statusom SPC u Crnoj Gori smatra predsednik Socijaldemokratske stranke i bivši predsednik Srbije Boris Tadić.

Srpski patrijarh Porfirije i crnogorski premijer Dritan Abazović ocenili su nakon sastanka održanog u Patrijaršiji u Beogradu da dogovor oko Temeljnog ugovora predstavlja mogućnost za normalizaciju odnosa između Srpske pravoslavne crkve (SPC) i države Crne Gore. Istovremeno je ispred zgrade crnogorske vlade održan protest protiv potpisivanja Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom na kom je zatražena smena vlade premijera Abazovića, a radna verzija Temeljnog ugovora označena kao tiha kapitulacija Crne Gore pred projektom “srpskog sveta”. Predsednika Socijaldemokratske stranke i bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića zamolili smo da prokomentariše odnos SPC i Crne Gore.

Porfirije je izjavio da predlog teksta Temeljnog ugovora o odnosima Crne Gore i SPC mora da prođe kroz Sinod SPC i da tamo bude prihvaćen i potvrđen, nakon čega bi se moglo pristupiti dogovorima oko datuma potpisivanja tog ugovora.

Porfirije je nakon sastanka s premijerom Abazovićem izjavio da bi potpisivanje Temeljnog ugovora mogla da bude “kruna na normalizaciju odnosa” između Crne Gore i SPC.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here