Krkobabić – Dodeljena hiljadita kuća na selu

0
78

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić rekao je da je dodeljena hiljadita seoska kuća sa okućnicom uz političku podršku i opredeljenje predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se država i društvo okrenu selu.

Ministar Krkobabić rekao je da je dodeljena hiljadita seoska kuća sa okućnicom. Hiljadu kuća za godinu dana, to je broj kojim je sve rečeno i utemeljenost programa i rešenost vlade Srbije da ga realizuje i dragoceno naučno i stručno znanje Akademijskog odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti, ali i ključna politička podrška predsednika Srbije Aleksandra Vučića, izražena kroz njegovo opredeljenje da se kao država i društvo okrenemo selu i seljanima.

Dodao je da se „hiljadita“ kuća nalazi u selu Prigrevica, opština Apatin, ima 183 kvadratna metra i 5,4 ara okućnice, a za kupovinu odobreno je 1,2 miliona dinara.

Dvadesetogodišnjaci Miloš i Ivana opredelili su se, kako je rekao Krkobabić, da u njoj zajedno nastave život.

Komisija je na sednici odobrila još 105 zahteva, čime je za godinu dana dodeljen novac za kupovinu hiljadu napuštenih kuća u selima širom Srbije. Prema rečima Krkobabića, rešeno stambeno pitanje za 11 mladih poljoprivrednika i poljoprivrednica, 20 samohranih roditelja i 74 porodice, a samo opština Apatin od danas može da računa na osam novih porodica u svojim selima.

Najveća kuća nalazi se u opštini Žitište u selu Ravni Topolovac i staje 1,18 miliona dinara. Porodica koja je novi vlasnik ove nekretnine imaće 282 kvadrata na raspolaganju i dva ara okućnice. Javni konkurs za dodelu sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom traje do utroška opredeljenih sredstava, a najkasnije do 1. novembra 2022. godine.

Za bespovratna sredstava za kupovinu seoske kuće mogu da se prijave mladi bračni i vanbračni parovi, samohrani roditelji i mladi poljoprivrednici i poljoprivrednice do 45 godina života. Kuća, prema uslovima konkursa, može da se nalazi na teritoriji svih naseljenih mesta Srbije, izuzev u gradskim i opštinskim sedištima i prigradskim naseljima i njena vrednost može maksimalno iznositi 1,2 miliona dinara.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here