Republička izborna komisija je 5. jula objavila konačne rezultate parlamentarnih izbora održanih 3. aprila. Novinar Srđan Škoro smatra da sama činjenica da se tri meseca čekalo na konačne rezultate govori o tome koliko su aprilski izbori bili neregularni. Škoro je izrazio i čuđenje što niko iz opozicije nije zatražio ponavljanje takvih izbora.

Republička izborna komisija (RIK) objavila je 5. jula konačne rezultate parlamentarnih izbora, održanih 3. aprila. Na izbore izašlo ukupno 3.810.559 birača, od 6.502.307, koliko ih je upisano u birački spisak. Glasanje je obavljeno na 8.267 biračkih mesta. Bilo je 112.722 nevažećih glasačkih listića. Proglašenje konačnih rezultata odlagano je zbog izbornog mesta u Velikom Trnovcu u opštini Bujanovac, gde je zbog nepravilnosti, nesuglasica i dojava o bombi glasanje održano čak pet puta. Kako komentariše rezultate aprilskih izbora, ali i dug period između održavanja izbora i proglašenja konačnih rezultata pitali smo novinara Srđana Škora.

Prema konačnim rezultatima parlamentarnih izbora, održanih 3. aprila, najviše mandata u novom sazivu parlamenta imaće lista „Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve“ – 120, na osnovu 1.635.101 osvojenog glasa. Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević rekao je da je izborna lista „Marinika Tepić – Ujedinjeni za pobedu Srbije“ osvojila 38 mandata ili 520.469 glasova, dok je lista „Ivica Dačić – premijer Srbije“ dobila 31 mandat, sa 435.274 glasa. U republičkom parlamentu naći će se i izborna lista „Miloš Jovanović – Nada za Srbiju“ sa 15 mandata, kao i „Moramo-Akcija-Ekološki ustanak“ sa 13. Lista „Milica Đurđević Stamenkovski – Srpska stranka Zavetnici“ i lista Boška Obradovića imaće po 10 mandata. Izborna lista Saveza vojvođanskih Mađara imaće pet mandata, dok će tri poslanička mesta imati lista „Muftinijin amanet“ Usamea Zukorlića. Po dva mandata pripala su listama „Zajedno za Vojvodinu“ i SDA Sandžaka. Od trenutka proglašenja konačnih rezultata, počinje da teče rok od 30 dana za sazivanje Skupštine Srbije, a po formiranju novog parlamenta, počinje da teče rok od 90 dana za formiranje nove vlade Srbije.