Mnogi ne žele da gaje karfiol jer ima reputaciju jedne od temperamentnijih kultura i to sa dobrim razlogom. Kako bi karfiol doneo svoj plod neophodno je znati kada je najbolje vreme za sadnju, a kada za berbu.

Postoje 2 perioda sadnje karfiola: jedno je u proleće i tada je berba od jula do avgusta, a drugi period sadnje je krajem juna i u prvoj polovini jula i tada je berba od septembra do novembra. U ovom periodu sade se sadnice, što je i bolje od direktne sadnje semena, jer su veće šanse da će biljke opstati.Biljka uspeva pri temperaturama 16-18 stepeni i ne višoj od 24 stepena. Karfiol je veoma osetljiv na temperaturu i ako je viša dolazi do fizioloških poremećaja.

Sadnice je potrebno navići na otvoreno pre nego što ih posadite, pa ih postepeno izlažite suncu 5 dana, pre nego što ih posadite na stalno mesto. Presađivanje uradite kasno popodne, kako bi se smanjio stres biljaka. Nakon presađivanja, biljke prihranite tečnim đubrivom . Pošto se prime u zemlji, dodajte im kompost bogat azotom.

Karfiol traži dosta vlage i zato je potrebno redovno zalivanje ili navodnjavanje. Takođe, preporuka je da se postavi malč oko mladih biljaka, kako biste zaustavili korov i zadržavali vlagu zemljišta.Kada glavica karfiola dostigne veličinu teniske loptice sprovodi se postupak etioliranja, kako glavica ne bi požutela od uticaja sunca. Neophodno je preklopiti spoljne listove preko glavice i blago ih vezati. Na taj način će se napraviti zasena i glavica će ostati bela. Karfiol je spreman za berbu nedelju ili dve nakon etioliranja, odnosno pokrivanja glave. Preporuka je da svakih nekoliko dana proverite rast. Možete početi berbu kada glavice dostignu obim od 15 cm i više, a pre nego što dođe do izduživanja cvetnih grana. Pošto je ovde reč o jesenjoj berbi, na raspolaganju vam je 10-15 dana.Berbu se obavlja  kada je suv i sunčan dan a sveže ubran karfiol može da se čuva nekoliko dana, a ako se glavica pokrije ,može da se sačuva još 15 dana.