ZRAK – Voda nije roba kojom gradska uprava može da trguje

0
63

U subotu, 09. jula, Zrenjaninci su se ponovo okupili kod “Kristalne dvorane” i provozali ulicama grada kako bi skrenuli pažnju lokalnoj samoupravi da i posle 12 meseci od protesta, a 18 godina od zabrane vode za piće, građani i dalje nemaju ispravnu pijaću vodu. Ovoga puta u protestnu vožnju krenuli su na svojim biciklima.

Nekoliko desetina Zrenjaninaca okupilo se protekle subote ispred Kristalne dvorane odakle su krenuli u protestnu vožnju biciklima kako bi ukazali na to da stanovnici Zrenjanina, i dalje, pored svih obećanja, nemaju zdravu vodu za piće. Organizatori okupljanja, članovi Zrenjaninske akcije, rekli su da ponovnim okupljanjem žele da skrenu pažnju da je javno-privatno partnerstvo neprihvatljivo za rešavanje ovog višedecenijskog problema u Zrenjaninu te da voda nije roba i da se sa njom ne može trgovati kao što je to naumila gradska uprava.

Okupljeni su izrazili sumnju u  to da će firma „Panonian water“ obezbediti snabdevanje stanovnika Zrenjanina zdravom pijaćom vodom, a pokrenuli su i pitanje cene vode koju će formirati privatni vlasnik.

Okupljeni sugrađani su rekli i da je neophodno da stanovnici Zrenjanina budu upoznati sa ugovorom koji je pre nekoliko dana potpisan u Vladi Republike Srbije i sa svim njegovim pojedinostima, ali zahtevaju i odgovornost za dosadašnje promašaje sa fabrikom vode.

“ZRAK” smatra da je jedino rešenje kada je u pitanju pijaća voda, regionalni vododvod koji bi njome snadbevao ne samo Zrenjanin, već i 22 naseljana mesta. Ističu da nemaju više strpljenja i vremena za lažna rešenja za koja su struka, praksa i iskustvo pokazali da su, ne samo neodrživa, već i nebezbedna.

Na kraju su obećali da u svojoj borbi neće posustati i da će se ponovo okupiti u novoj protestnoj vožnji. „Čelnici grada treba da rade u interesu građana Zrenjanina, a ne kompanije u privatnom vlasništvu kojima pokušavaju da poklone grad i njegove resurse na tacni, dok se to ne promeni mi nećemo stati“ naveli su članovi Zrenjaninske akcije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here