Prinos šljive – Manje plavih plodova nego prošle godine

0
38

Prve procene ovogodišnjeg roda šljive govore da će voćari ubrati manje plavih plodova nego lane. Samo u šljivicima na teritroiji Kolubarskog okruga, gde se ovo voća gaji na nekih 12.000 hektara, rod će u odnosu na prošlogodišnjji biti manji za 10 do 20 posto.

 U procenama stručnjaka za voćarstvo kao razlozi za smanjen prinos šljiva ove godine navodi se to što u pojedinim zasadima, koji se nalaze u predlima na većim nadmorskim visinama, uopšte nema roda. Čak i male promene nadmorske visine, a zbog kasnih aprilskih mrazeva, dovele su do jako slabe oplodnje, semeni zametci koji su formirani su propali, plodovi su nastavili “lažno“ da rastu, da bi kasnije otpali. Rod “čačanske lepotice“, koja je prva stigla za berbu, u skoro svakom zasadu je prepolovljen. Od svih sorti je najbolje rodila “čačanska rodna“, ali nje u ovim krajevima ima najmanje, jer su mnogi zasadi završili svoj proizvodni vek i iskrčeni a novi se slabo podižu zbog virusa šarke šljive.

Jako je nezgodno dati bilo kakvu procenu roda, ali stručnjaci misle da ove godine neće biti više od 40.000 tona. Imamo osrednji kvalitet plodova, sada ulazimo u sušni period, nije bilo najavljenih padavina, formirana je koštica i sada treba plod da nastavi da raste ali zbog jako visoke temperature to je jako teško. Čak je i prvi toplotni talas ostavio posledice, možda će biti dovoljno suve materije, ali će plodovi ostati sitniji, naročito u zasadima koji se ne rade baš u punoj agrotehnici. Iako je “stenlej“ rodio “šareno“ on ima svoju namenu za sušenje, proizvodnju rakije, ali će mnogi morati određene količine da kupuju i u drugim krajevima, što će uz transport uticati na formiranje otkupne cene, koja bi se prema trenutnim najavama kretala 40 do 50 dinara za kilogram “što će definisati potražnja“.

Proizvođači su već počeli berbu “čačanske lepotice“, stone rane šljive, koji kažu da je cena 65 – 70 dinara kilogram. Za tu branu šljivu je prilično malo, kada se uzmu u obzir svi troškovi i dnevnica jednog berača koji može da nabere oko 250 kilograma, tako da veoma malo ostane proizvođaču. Zbog prolećnih mrazeva u periodu cvetanja izmrzlo je dve trećine zasada, što je dovelo do značajnog smanjenja roda u odnosu na prošlu godinu. Ovih dana privodi se kraju berba sorte “čačanske rane“, koja je kao konzumna otkupljivana za 80 dinara kilogram, dok se u drugim krajevima Srbije cena kretala od 60 do 70 dinara. “Što se tiče “čačanske rane“, ona isključivo ide kao konzumna, cena od 80 dinara je solidna. Međutim, bilo je problema zbog padavina, visokih temperatura, tako da plod gubi na kvalitetu, naglo može da prezri, omekša te polovina roda može da strada i ne ide u prvu klasu za konzum već za rakiju po nižoj ceni. U odnosu na ulaganja u proizvodnju otkupna cena jednog kilograma svežeg ploda trebala bi da bude oko 100 dinara, a za rakiju i industrijsku preradu ispod 50 dinara je katastrofalna cena, smatraju proizvođači.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here