Nove, niže cene mesa

0
112

Vlada Srbije je, izmenom postojeće uredbe, ograničila cene mesa u maloprodaji.  Na snazi su nove, niže cene svinjskog mesa, a ograničena je i marža pri prodaji piletine.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede saopštilo je da je Vlada Republike Srbije danas dopunila odluku o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica i to u delu koji se odnosi na cene svinjskog mesa, kao i na ograničenje marže pri prodaji pilećeg mesa. Na osnovu te odluke, doći će do snižavanja cene u odnosu na prosečne cene u prodavnicama i to svinjske plećke za 173 dinara po kilogramu, svinjskog vrata za 218 dinara po kilogramu i svinjske slabine za 150 dinara po kilogramu, dok će istovremeno doći i do nivelacije cene svinjskog buta. Vlada Republike Srbije donela je takođe odluku i o ograničenju visine marže pri prodaji pilećeg mesa na maksimalno 10 procenata.

Podsetimo, u marketima i mesarama u Pomoravskom okrugu cena kilograma svinjskog mesa je bila oko 600 dinara, a junećeg 1.300. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, meso je u aprilu ove godine bilo za 19,5 odsto skuplje u odnosu na isti mesec 2021.godine. Od početka rata u Ukrajini, povećavaju se cene mesa kako u evropskim zemljama tako i u Srbiji. Ipak za poskupljenja, kažu stručnjaci, nisu kriva samo dešavanja u Ukrajini već i pandemija korona virusa pre toga. Od tada cene žitarica i goriva neprekidno rastu što je dovelo i do poskupljenja mesa i druge hrane. Kupci kažu da i dalje kupuju meso, ali u manjim količinama tako da na trpezama nema mesa svakog dana.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here