Vojislav Došen – O svom ličnom primeru po pitanju restitucije

0
150

Govoreći o svojim potraživanjima po pitanju restitucije, bivši poslanik i član udruženja ,,Srpska liga’’ Vojislav Došen je istakao da je i dalje na početku kao i 99% slučajeva. Istakao je i svoj lični primer kada je njegovom članu porodice koji je branio Žarka Zrenjanina u znak zahvalnosti oduzeta sva pokretna i nepokretna imovina.

Pod „imovinom” u smislu Zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju podrazumevaju se oduzete pokretne i nepokretne stvari, kao i oduzeta preduzeća, a pod „podržavljenom imovinom” podrazumeva se imovina koja je na osnovu propisa oduzeta i prenesena u opštenarodnu, državnu, društvenu ili zadružnu svojinu. Predmet restitucije može biti i imovina koja je konfiskovana posle 9. marta 1945. god., pod uslovom da je bivši vlasnik rehabilitovan, te imovina oduzeta na osnovu propisa o eksproprijaciji koji su se primenjivali do 15. februara 1968. godine, ako bivšem vlasniku na ime naknade za eksproprisanu imovinu nije ustupljena druga nepokretnost u svojinu, stanarsko pravo ili drugi oblik najšire pravne vlasti. Kakvo je stanje kada su u pitanju njegova potraživanja po pitanju restitucije i dokle se stiglo pitali smo bivšeg poslanika i člana udruženja Srpska liga Vojislava Došena.

Restitucija u svom najopštijem značenju predstavlja uspostavljanje odnosno povraćaj u pređašnje stanje, putem vraćanja ili obnove, naknade, popune i sl. U smislu ove analize, restitucija je povraćaj vlasništva ili prava koja su u prošlosti neopravdano oduzeta određenom licu, grupi građana ili čitavoj klasi ili etničkoj grupi.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here