Vučić – Sastanak sa egipatskim predsednikom al Sisijem

0
54

Egipatski predsednik Abdel Fatah al Sisi započeo je 20. jula zvanični deo posete Srbiji, a nakon sastanka sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, između ostalog, dogovoren je izvoz pšenice iz Srbije u tu arapsku zemlju.

Abdel Fatah al Sisi boravi u trodnevnoj poseti Beogradu gde je dočekan na najvišem državnom nivou, uz sastanke delegacija dveju zemalja, a u Srbiju je Sisi doputovao nakon posete Nemačkoj, zbog čega je predsednik Srbije posebno izrazio zahvalnost. Predsednik Vučić istakao je da ova poseta ima istorijski karakter i da je ovo samo početak saradnje.

Predsednik Srbije naglasio je da su teme susreta bile politička, ali pre svega ekonomska saradnja i u toj oblasti su postignuti najvažniji dogovori o saradnji – prvo o izvozu srpske pšenice u Egipat, a ta saradnja kasnije treba da preraste i u bilateralni ugovor o slobodnoj trgovini.

Srbija je u martu donela odluku o zabrani izvoza pšenice, usled trgovinskih problema nastalih zbog ruske invazije na Ukrajinu, koje doprinose 30 posto globalnog izvoza pšenice. Od tada su vlasti u Srbiji u potrazi za novim tržištima u pokušaju da nadomeste manjak nastao usled rata u Ukrajini, te su s najvišeg nivoa pojačali svoje diplomatske aktivnosti kako bi pšenicu iz Srbije plasirali na afričko i azijsko tržište.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here