Vulin – Obilazak šatorskog naselja u opštini Nova Varoš

0
22

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin obišao je danas na teritoriji opštine Nova Varoš šatorsko naselje namenjeno za smeštaj i boravak vatrogasaca-spasilaca, koji su dislocirani iz svojih matičnih vatrogasnih jedinica tokom intervencija gašenja šumskih požara i požara na otvorenom.

„Po prvi put podignut je kamp za smeštaj vatrogasaca-spasilaca i pripadnika specijalizovane jedinice civilne zaštite koji učestvuju u akcijama gašenja šumskih požara. Od sada svi oni vatrogasci koji su odvojeni od svojih domova, gradova i matičnih vatrogasnih jedinica kako bi gasili velike šumske požare i spasavali živote građana i njihovu imovinu, moći će da borave u šatorskom naselju, koje je potpuno uređeno i funkcionalno sa ishranom i medicinskom zaštitom. Kada se dogodi nevolja i kada naše šume zahvate veliki požari, kao prošle godine u Zlatiborskom okrugu, u Gornjoj Jelači i Negbine, naši vatrogasci, dobrovoljci, članovi Helikopterske jedinice istog časa spremni su da krenu u gašenje požara i spasavanje ljudi, ne pitajući da li će spavati pod otvorenim nebom i da li će imati osnovne uslove za odmor. Cenim i poštujem iznad svega hrabrost i požrtvovanost mojih vatrogasaca, ali isto tako hoću da i oni budu zbrinuti i sigurni baš kao i stanovništvo koje spasavaju. Od sada, vatrogasci imaju gde da se odmore i oporave kada dođe do velikih šumskih požara”, poručio je ministar Vulin, koji je istakao da su od početka godine pripadnici Sektora za vanredne situacije intervenisali na 18.889 vanrednih događaja i da su spasili 778 lica. On je prisustvovao , u okviru programa stručnog osposobljavanja i usavršavanja pripadnika vatrogasno-spasilačkih jedinica, i treningu korišćenja ATV vozila u vanrednim događajima.

Ministarstvo unutrašnjih poslova nastavlja da ulaže u opremu i vozila za potrebe pripadnika Sektora za vanredne situacije. U narednom periodu obezbediće nove kvadove za  vatrogasce-spasioce u cilju adekvatnog reagovanja u vanrednim situacijama. U planinskim krajevima, usled požara na otvorenom na nepristupačnim terenima, kvadovi su nekada jedina pomoć, jedina opcija.

Predsednik Opštine Nova Varoš Radosav Vasiljević uručio je plaketu ministru unutrašnjih poslova Aleksandru Vulinu za izuzetnu pomoć u gašenju požara na teritoriji opštine Nova Varoš 2021. godine.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here