Migranti u Kanjiži

0
57

Zbog novog migrantskog talasa i sve češćih sukoba među pridošlicama, samouprava Kanjiže zatražila je veće prisustvo policije duž graničnog pojasa.

U proteklih sedam godina migrantske krize, kanjiška opština je sve vreme glavna tačka balkanske tranzitne rute. Lokalni zvaničnici tvrde da tu svakodnevno boravi oko 2.000 migranata, pre svega u pograničnim naseljima Horgoš i Martonoš. Situacija je, kažu, sada mnogo ozbiljnija, jer smatraju da su migranti naoružani. Stanovništvo na severu zemlje je zabrinuto jer kako kažu migranti su sve agresivniji.

Dok žene tvrde da se osećaju nebezbedno i da ne izlaze same iz kuća uveče, muškarci kažu da migranti obično pristižu autobusima ili taksijem predveče .Kreću se prema granici i spavaju po okolnim šumama i kampovima.

Iako nije bilo fizičkog napada migranata na lokalno stanovništvo, ponašanje pridošlica sve više plaši Kanjižane.

“Sada ulaze već i u nastanjene kuće i danju, ima krađe, razbojništva, jednostavno građani su nesigurni. Policija sa ovim sastavom izvlači maksimum, ali to je u ovim trenucima jednostavno nedovoljno. Pre svega da popune policijsku stanicu, da se osigura granični pojas, da se ne dopusti prodaja oružja”, kaže predsednik Skupštine opštine Kanjiža Robert Lacko.

U kanjiškoj opštini tvrde da su pojedini građani zbog migrantske situacije već prodali kuće. Da ne bi došlo do masovnijeg iseljavanja, traže pomoć države.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here