Prema najavama meteorologa narednih dana temperature vazduha dostizaće i 44 stepeni Celzijusa. Potrošnja vode beleži istorijske maksimume, ali je i pored toga sistem vodosnabdevanja u Zrenjaninu stabilan, a da bi se takvo stanje održalo neophodno je da se u narednim danima voda troši racionalno.

Prema najavama meteorologa talas tropskih vrućina koji je pogodio Evropu i region dolazi i kod nas, i u narednim danima predviđaju se temperature i do 44 stepeni Celzijusa. Svedoci smo, putem medija, da su i veći i manji gradovi u Srbiji i regionu uputili apele svojim korisnicima da se voda troši racionalno, a negde su uvedene ili su u najavi i restrikcije u vodosnabdevanju. Potrošnja vode u Zrenjaninu beleži istorijske maksimume, sistem vodosnabdevanja neprekidno radi u punom kapacitetu, ali je i pored toga vodosnabdevanje stabilno, što je rezultat višegodišnjeg ulaganja Grada Zrenjanina i JKP „Vodovod i kanalizacija“ u sisteme na izvorištu odakle se grad snabdeva vodom.Da bi se postojeći sistem vodosnabdevanja održao i da bi se izbeglo njegovo urušavanje tokom najavljenih tropskih vrućina, apelujemo na građane da vodu troše racionalno.Neracionalnu potrošnju vode, odnosno zalivanje travnjaka i baštica, polivanje trotoara i drugih betonskih površina, punjenje bazena i češće pranje motornih vozila treba izbegavati, a naročito u „špicevima“ kada je potrošnja vode najveća, odnosno rano ujutru i u periodu između 18 i 22 časa.

Racionalna potrošnja vode, naročito u „špicevima“ potrošnje, omogućuje stabilan pritisak vode u mreži i samim tim mogućnost da je svi korisnici, i u objektima individualnog i kolektivnog stanovanja, u svakom trenutku imaju u dovoljnim količinama i stabilnog pritiska za zadovoljenje svojih potreba.