Jovan Pejin – Zabrana predsedniku jedne države da poseti stratište je više nego smešno

0
80

Zabrana predsedniku jedne države da poseti stratište je više nego smešno, žalosno čak i tužno ali to podseća na politku genocida koju su Hrvati ostvarili od ’41 do ’45-e godine rekao je istoričar Jovan Pejin.

Poseta Aleksandra Vučića Jasenovcu bez zvanične najave bila bi neprihvatljiva, poručili su iz Ministarstva spoljnih poslova Hrvatske. S druge strane, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da mu treći put hrvatske vlasti ne dozvoljavaju da poseti Jasenovac, te da su to učinili u septembru prošle i u martu ove godine. Kako gleda na zabranu i da li hrvatske vlasti sa razlogom zabranjuju posetu pitali smo istoričara Jovana Pejina.

Posle burnog diplomatskog vikenda na relaciji Beograd – Zagreb, Vučić je u održao vanrednu konferenciju za novinare, optužujući hrvatsku stranu i medije za „sumanuti cirkus koji su napravili” i negirao da je hteo da ide tajno ili da izaziva haos kako su navodili. On je rekao da je još od septembra 2021. godine u tri navrata službenim putem tražio od hrvatskih vlasti da ode u Jasenovac u svojstvu predsednika Srbije, ali da je svaki put dobijao molbu da pomeri posetu iz različitih razloga.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here