Vlada Republike Srbije usvojila je više uredbi u cilju zaštite privrede i građana.

Vlada Republike Srbije usvojila je na  sednici Uredbu o privremenoj meri ograničavanja cene gasa i nadoknadi razlike u ceni prirodnog gasa nabavljenog iz uvoza ili proizvedenog u Republici Srbiji u slučaju poremećaja na tržištu prirodnog gasa, a usled globalnog poremećaja i naglog skoka cene ovog energenta u čitavoj Evropi. Cilj ove uredbe je ublažavanje posledica energetske krize u cilju zaštite privrede i građana koji su upućeni na korišćenje ovog energenta. Energetski subjekti koji obavljaju delatnost snabdevanja prirodnim gasom i snabdevanja na veliko prinuđeni su da ovaj energent uvoze po višestruko višoj ceni od cene iz novembra prošle godine. Kako bi se obezbedila neophodna količina energenata za potrebe privrede i građanstva i nastupajuću grejnu sezonu, Vlada je donela odluku da se snabdevačima obezbedi pravo na nadoknadu razlike u ceni prirodnor gasa nabavljenog iz uvoza i cene prirodnog gasa iz uvoza koja se koristila za obračun cene za dalju prodaju snabdevačima, javnim snabdevačima i krajnjim kupcima za mesec novembar 2021. godine, kao i pravo na nadoknadu razlike u trenutnoj ceni prirodnog gasa proizvedenog u Srbiji u odnosu na isti mesec prošle godine.

Vlada je usvojila Uredbu o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica, kojom j propisana maksimalna maloprodajna cena UHT mleka sa 2,8 procenta mlečne masti u pakovanju od jednog litra, kao i maksimalna marža koju trgovci mogu da zaračunaju, brašna tipa T- 400 glatko i T-500 u pakovanjima do pet kilograma, uključujući i pet kilograma, kao i ukupnu stopu marže, svinjskog buta i svinjske plećke bez kostiju, svinjskog vrata i svinjske slabine sa kostima, kao i ukupne stope marže.Uredbom je, takođe, propisana maksimalna proizvođačka i maloprodajna cena svežeg pilećeg trupa, kao i ukupna stopa marže. Ograničena je cena belog kristal šećera po kilogramu, kao i njegove proizvođačke cene i propisano je da trgovci na veliko, koji nabavljaju šećer kristal u pakovanjima od jednog, pet i deset kilograma, moraju da ga distribuiraju u maloprodaju u roku od 15 od dana izdavanja isprave o preuzetoj robi.U istoj uredbi navedeno je da su privredni subjekti koji se bave proizvodnjom navedenih životnih namirnica dužni da isporučuju proizvode u količinama koje ne smeju biti manje od prosečnih u poslednjih 12 meseci.

Članovi Vlade usvojili su izmenjenu Uredbu o ograničenju visine cena derivata nafte, čime je njeno trajanje produženo do 31. avgusta tekuće godine, a u cilju sprečavanja većih poremećaja i očuvanja životnog standarda građana Srbije.Na sednici je doneta  odluka o privremenom smanjenju iznosa akciza na derivate nafte – olovni benzin, bezolovni benzin i gasna ulja za 15 odsto od objavljenih usklađenih iznosa akciza.Takođe, za još sedam dana produžena je i odluka o privremenoj zabrani izvoza Evro dizela EN 590.

Donete su i odluke o uspostavljanju saradnje između opština u Srbiji i u Severnoj Makedoniji – Vrnjačke Banje i Kisele Vode, kao i između Grada Leskovca i Opštine Kriva Palanka.Takođe, doneta je i Odluka o uspostavljanju saradnje Opštine Vrnjačka Banja i Opštine Novi Travnik u Bosni i Hercegovini na privrednim, turističkim, naučnim, kulturnim, sportskim, vaspitno-obrazovnim i svim drugim poljima gde za to postoje mogućnosti i obostrani interesi.

Vlada je donela dve uredbe kojima su predeli „Stolovi“ i „Željin“ proglašeni za područja izuzetnih odlika i time ih zaštitila kao veoma vredne planinske prostore i omogućila očuvanje prirodnih i predeonih vrednosti koje svojim značajem zaslužuju status reprezentativnih primera geo i biodiverziteta na teritoriji Srbije.