Naučni saradnik instituta za evropske poslove Stevan Gajić smatra da će se pojačavati politički pritisci sa Zapada kao i da bi apsolutno samoubistvo bilo uvoditi sankcije Rusiji jer bi time naša privreda bila osuđena na potpunu propast.

Ceo svet je u strahu od poskupljenja. Rast privrede je usporen, ove godine u Evropskoj uniji biće 2,7 odsto, naredne svega jedan i po procenat. A inflacija je dostigla istorijski maksimum – 7,6 odsto u evrozoni, a 8,3 u Evropskoj uniji. To je jedan od rezultata zajedničkog istraživanja nemačkog i švajcarskog Instituta za ekonomsku politiku u kojem je učestvovalo oko 100 zemalja i 660 ekonomista. Stevana Gajića, naučnog saradnika Instituta za evropske studije pitali smo da li građane Srbije treba da plaše snabdevenost hranom i poskupljenja i kada očekuje kraj ove krize.

Posebno visoke stope inflacije, preko 20 posto, očekuju se u Južnoj Americi, Severnoj i Istočnoj Africi, i Zapadnoj i Centralnoj Aziji. Relativno sporo cene će rasti – u Severnoj i Centralnoj Americi i velikim delovima Evrope, gde je očekivana stopa rasta ispod 10 procenata.