Izdata građevinska dozvola za staničnu zgradu na Prokopu

0
111

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije Tomislav Momirović saopštio je danas da je „Železnica Srbije“ a.d. dobila građevinsku dozvolu za početak radova na izgradnji moderne stanične zgrade u železničkoj stanici „Beograd centar“ u Prokopu.

Momirović je rekao da je urađena betonska konstrukcija, površine 50.000 kvadrata, i da je Prokop stavljen u funkciju glavne železničke stanice, koja ima šest perona i 10 koloseka. On je objasnio da su time stvoreni uslovi da u narednih nekoliko dana krenu radovi na glavnoj železničkoj zgradi, koja će imati površinu od približno 5.600 kvadratnih metara. Ovo je kapitalni projekat za celu državu i uveren sam u to da ćemo do kraja 2023. godine imati jednu od najlepših železničkih stanica u Beogradu i da će ovaj deo grada početi da se razvija na drugačiji način, naglasio je ministar. Prema njegovim rečima, ovde nije reč samo o glavnoj železničkoj stanici, već i o razvoju potpuno novog dela Beograda i velikim investicijama koje će pratiti glavnu železničku stanicu i razvoj potpuno novog urbanog centra.

Potpuno smo spremni da železnicu uvedemo u novi vek železničkih investicija, podvukao je Momirović i ocenio da će železnica postati dominantan vid saobraćaja i da će se tek pokazati njene vrednosti kada je reč o brzini i kvalitetu putovanja, ali i po pitanju ekologije. On je podvukao da će se nova zgrada praviti po najvišim evropskim standardima i biće povezana sa budućim metroom, uz očekivanje da će vrlo brzo početi radovi na izgradnji još dva prilazna koloseka u Prokopu, koje će finansirati „Infrastruktura železnice Srbije“ iz sopstvenih sredstava.

Ministar je preneo da će izgradnju nove stanične zgrade u Prokopu finansirati strateški partner „Rejlvej siti“ svojim sredstvima i da će posle razvijati komercijalne sadržaje, što je u interesu Beograda. Momirović je napomenuo da i Evropa prepoznaje značaj ulaganja u železnicu zbog smanjenja emisije ugljen-dioksida i da će Srbija iskoristiti evropske grantove, odnosno bespovratna sredstva za tu namenu. Uz građevinsku dozvolu za staničnu zgradu u Prokopu, dobijena je i saglasnost na priključenje na elektro-distributivnu mrežu i plaćene su obaveze za gradsko građevinsko zemljište, čime su ispunjeni svi uslovi za početak radova.

Nova zgrada stanice zadovoljiće najviše standarde u putničkom železničkom saobraćaju. Peronski deo će biti povezan sa staničnom zgradom, biće postavljeni liftovi, eskalatori i konvejeri, a putnici će dobiti nove čekaonice, blagajne i druge sadržaje neophodne za funkcionisanje putničkog saobraćaja. U novoj staničnoj zgradi deo železničkog osoblja dobiće savremene i funkcionalne uslove za rad.

Zgrada će imati i parking sa 88 mesta, sa natkrivenim izlazima sa perona jedan i šest, čija je površina oko 600 kvadrata.Rok za završetak radova na izgradnji nove stanične zgrade u „Beograd centru“ je 18 meseci, a predračunska vrednost radova iznosi 1,77 milijardi dinara bez PDV-a. U stanici Beograd Centar, na koti 105 je izgrađena, proširena i promenjena betonska konstrukcija, površine od 50.000 kvadrata, a vrednost radova je iznosila oko 1,4 milijardi dinara.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here