Kapor – Prodaja Naftne industrije Srbije Rusima je pogrešna odluka

0
50

Prodaja Naftne industrije Srbije Rusima je pogrešna odluka smatra stručnjak za energetiku Miodrag Kapor koji je dodao i da je neophodno sada sanirati posledice koje su iz tih odluka donete.

Srbija treba da uradi sve da bi postala članica Evropske Unije, pa i da uskladi spoljnu politiku, kaže Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije u intervjuu za BBC na srpskom. Sve zemlje EU uvele su sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu. Srbija je jedna od retkih zemalja Evrope koja nije uvela sankcije Rusiji. Predsednici Srbije i Rusije, Aleksandar Vučić i Vladimir Putin, u međuvremenu su postigli sporazum o trogodišnjem  snabdevanju gasom. Mihajlović ne očekuje dodatne političke uslove posle ovog dogovora, „jer to ne bi bio znak prijateljstva Rusije ka Srbiji”. „Mi smo praktično predali naftnu i gasnu privredu Ruskoj Federaciji 2008. Mislim da je to pogrešno,” kaže ona. Stručnjaka za energetiku Miodraga Kapora smo pitali da li se slaže s ocenom ministarke Zorane Mihajlović da je svojevremena prodaja Naftne industrije Srbije Rusima strateška greška?

Govoreći o detaljima gasnog sporazuma sa Rusijom, Zorana Mihajlović je pojasnila da će cena biti oko 400 dolara za 1.000 kubnih metara gasa, kao i da će, bez obzira na promenu vrednosti nafte od koje zavisi i cena plavog energenta, cena “biti povoljna”. “Najvažnije u energetici jeste da gas dođe, rekla je Mihajlovićeva.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here