Ako država ne reaguje setva će biti bez đubriva, agrotehnike i hemije kažu poljoprivrednici Banata

0
70

Savez udruženja poljoprivrednika Banata upozorava na sušu koja je ugrozila rod osnovnih ratarskih kultura i da stoga država treba da pomogne, a proizvođači imaju svoje zahteve.

Savez udruženja poljoprivrednika Banata uputio je svoje zahteve predsedniku Republike Srbije, predsednici Vlade i ministru poljoprivrede u kome traže saniranje posledica koje je nanela suša i zabrana izvoza žitarica, kao i isplatu 300 evra po hektaru za Banaćane koji su najviše pogođeni elementarnom nepogodom.

“Izuzetna suša i zabrana izvoza pšenice koja je trajala do pre nekoliko dana, a zbog čega su poljoprivrednici gubili ogromnu količinu novca, skoro 15 dinara po kilogramu u odnosu na tržište u okruženju i svetsko. I jedno i drugo je veliki problem. Mi imamo totalni podbačaj roda kukuruza, na polovini parcela neće biti nikakvog!”, kazao je predsednik Saveza Dragan Kleut i dodao da će na drugoj polovini možda biti 10 odsto, a procena je da će gubitak na suncokretu biti 50 odsto.

Dugogodišnje kreditno zaduživanje poljoprivrednika i ukidanje iznosa subvencija po hektaru koji je bio pre osam godina dovelo je poljoprivrednike do toga da neće moći da izmire svoje kreditne obaveze, niti da se razduže za repromaterijal, a ni da nastave sa jesenjom setvom. Ako država ne reaguje prognoze su da će sledeće godine rod biti izuzetni loš.

U zahtevu se traži da se proglasi elementarna nepogoda i da se ove godine odustane od naplate za odvodnjavanje i poreza. Da se najkasnije do 1. oktobra isplati u sušnim delovima Banata 300 evra po hektaru da bi poljoprivrednici mogli da završe setvu. Mi tražimo već 10-tak godina vraćanje subvencija koje su Uredbom skinute. Imali smo 16.000 dinara po hektaru, regresirano gorivo…”, kaže Kleut objašnjavajući da je poljoprivreda fabrika pod otvorenim nebom i da se kao takva ne može prepustiti slučaju.

Što se tiče Udruženja “Stig” iz Požarevca Kleut je rekao da su banaćani otvoreni za saradnju sa svakim udruženjem poljoprivrednika i da podržavaju udruženje Stig u njihovim zahtevima.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here