Ministarstvo prosvete – Odluka o spajanju odeljena u drugoj polovini avgusta

0
62

Da li će i u koliko škola u manjim sredinama doći do spajanja odeljenja, znaće se u drugoj polovini avgusta, rečeno je u Ministarstvu prosvete, nakon što je školama istekao rok da nadležnoj školskoj upravi dostave predlog za formiranje odeljenja za narednu školsku godinu.

Za prosvetare je sporan predlog o kombinovanju odeljenja od 5. do 8. razreda , jer smatraju da će spajanje razreda zatvoriti male škole, a da će nastavnici postati tehnološki višak, dok Ministarstvo tvrdi da je to potpuna besmislica i da se ne čini ništa na štetu učenika, već da je školama data mogućnost da lakše organizuju nastavu. Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije pri tome smatra da će spajanje različitih odeljenja uticati na kvalitete nastave, a iz Ministarstva poručuju da je škola ta koja donosi odluka i da se razredi neće grupisati ukoliko se proceni da za tim nema potrebe. U Srbiji danas postoje škole koje pohađa samo šestoro učenika od 1. do 8. razreda, a prema rečima resornog ministra Branka Ružića, na manji broj đaka uticao je negativan prirodan priraštaj koji se najpre odrazio na škole koje nisu u gradskim naseljima. Podaci Ministarstva pokazuju da je trenutno 69 osnovnih škola sa manje od 50 učenika.

Školama je ove, kao i svake godine, poslato Stručno uputstvo o formiranju odeljenja i načinu finansiranja, prema kome je direktorima škola dat rok da do 8. avgusta nadležnoj školskoj upravi dostave predlog za formiranje odeljenja za narednu školsku godinu. USPRS je u više navrata pozivala direktore škola da se protive spajanju odeljenja, kao i Ministarstvo da još jednom razmisli o tome šta će se dogoditi prilikom spajanja učenika od 5. do 8. razreda, jer je, kako kažu, vrlo upitan kvalitet spajanja i od 1. do 4. Ministarstvo odgovara da kontinuitet obrazovno-vaspitnog rada u školama sa kombinovanim odeljenjima ima dugu tradiciju u sredinama sa malim brojem učenika i navodi da je Zakonom o osnovnom obrazovanju između ostalog propisano da obrazovno-vaspitni rad od 5. do 8. razreda može da se organizuje i u kombinovanom odeljenju. Zakonom je određen i broj učenika u takvim odeljenjima – kombinovano odeljenje sastavljeno od dva razreda može da ima 15 učenika, a odeljenje od tri ili četiri razreda do 10 učenika.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here