Ivan Kostić – Srbija bi trebalo da se okrene od Evropske unije i da zatraži prijem u BRIKS

0
173

Želja građana da Srbija uđe u EU ne postoji pa bi Srbija morala da iznalazi nova rešenja za svoju trenutnu geopolitičku poziciju, izjavio je potpredsednik Dveri Ivan Kostić. Prema njegovim rečima jedno od rešenja moglo bi da bude pristupanje BRIKS-u.

Evropska unija ima alternativu i to je politička i vojna neutralnost, izjavio je Ivan Kostić, potpredsednik pokreta Dveri. Pitali smo ga da li  je politička neutralnost moguća s obzirom na to da je najveći deo naše ekonomije naslonjen na privredu Evropske unije.

Prema podacima Razvojne agencije Srbije iz januara 2022, Nemačka, Italija i Austrija su prvi investitori po broju projekata u Srbiji, a te zemlje su među vodećima i po vrednosti investicija. Zemlje EU ne samo da su najveći investitori, nego je tu i trgovina – mi najviše uvozimo iz EU, a tamo najviše i izvozimo. I pored toga pokret Dveri, kako je rekao njegov potpredsednik Ivan Kostić, zauzeo je stav da ne bi bilo loše da se Srbija okrene BRIKS-u, u kom su Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika.

Predsednica međunarodnog foruma BRIKS-a Purnima Anand rekla je da američke sankcije Rusiji kvare sva tradicionalna pravila trgovine širom sveta te da je, kada su sankcije počele, ceo svet patio, jer su svi transportni i logistički sistemi jednostavno stali. Ona insistira na tome da američke sankcije Rusiji moraju hitno da se preispitaju i da sukob u Ukrajini nikada neće biti rešen osim ako SAD i NATO to ne shvate „ozbiljno“. Takođe je napomenula kako se EU teško prilagođava promenljivom političkom pejzažu zbog oslanjanja na SAD u svojoj politici. EU je uvek imala „unutrašnje demokratske probleme“, a inflacija je dugo bila problem za Uniju, tvrdi Anand, dodajući da je sukob u Ukrajini značajno pogoršao ova pitanja. Kao rešenje za ove probleme, EU usvaja politike koje podržavaju SAD, koje, kako tvrdi Anand, ne mogu da funkcionišu jer različite zemlje zahtevaju različite pristupe.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here