Dalibor Paskulov – Prazna obećanja Ane Brnabić

0
81

Ne verujem u obećanja premijerke Ane Brnabić, kada su u pitanju pregovori sa poljoprivrednicima, zbog neispunjenih obećanja Vlade datih pre setve okopavina, izjavio je Dalibor Paskulov, poljoprivredni proizvođač iz Botoša.

Predsednica Vlade Ana Brnabić poručila je da je Ministarstvo poljoprivrede spremno da predstavi još nekoliko ustupaka poljoprivrednicima, kao i da država čini sve što može, “i više od toga”. Ona je rekla da je Vlada Srbije već ispunila ono što je obećala, a to je ukidanje zabrane izvoza ulja, ali su “spremni da zajedno sa uljarima ispregovaraju da obezbede da cena otkupa bude 535 evra plus PDV”. Koliko veruje u obećanja premijerke i Vlade i kojim ustupcima bi poljoprivrednici bili zadovoljni pitali smo Dalibora Pakulova, poljoprivrednog proizvođača iz Botoša.

Sastanak premijerke Ane Brnabić i ratara trajao je juče oko devet sati i prekinut je nešto posle 19 časova kako bi poljoprivrednici izašli i o rezultatima pregovora obavestili ljude na blokadama. Brnabić je izjavila da vlada može da pomogne poljoprivrednicima, ali da ne može da garantuje cene proizvoda i da se meša u tržište, jer bi to uništilo privredu i budžet. „Meni se čini da smo možda blizu dogovora, da smo mnogo bliže nego kada je počeo sastanak“, ocenila je predsednica Vlade i dodala da su zahtevi poljoprivrednika izuzetno ambiciozni, a to je otkupna cena suncokreta od 700 evra po toni, dok je u Hrvatskoj ona 520, a u Bugarskoj 535 evra. Na jučerašnjim pregovorima dogovoren je iznos premije za mleko, moratorijum na kredite, subvencije za naftu, ali nema dogovora o otkupnoj ceni suncokreta. Ratari su korigovali svoj zahtev sa 75 na 73 dinara po kilogramu suncokreta, ali im Vlada nudi 70,50 dinara, računajući i sve manipulativne troškove. Premijerka je rekla da predstavnici Inicijative za spas poljoprivrednika Srbije nisu prihvatili predlog vlade.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here