Gradonačelnici sa severa KiM i Petar Petković – Ambasadori Kvinte traže priznanje Kosova

0
131

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije Petar Petković izjavio je da je jučerašnji sastanak ambasadora zemalja Kvinte sa predstavnicima Srba sa Kosmeta pokazao pod kakvim je pritiskom delegacija Srbije pred pregovore u Briselu 18. avgusta.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić i četiri gradonačelnika sa severa Kosmeta su, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Petrom Petkovićem, direktorom Kancelarije za Kosovo i Metohiju preneli da je juče na sastanku sa ambasadorima Kvinte od njih traženo da se povinuju odlukama Prištine o preregistraciji na kosovske tablice na severu pokrajine, kao i uvođenju ulazno-izlaznog dokumenta koji bi se izdavao Srbima na administrativnim prelazima. Rakić je dodao i da su ambasadori Kvinte naveli da njihove zemlje podržavaju kosovsku nezavisnost, i tražili su od Srba da prihvate „realnost na terenu“, a to je, prema njihovim rečima, nezavisno „Kosovo“.

Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je poručio da naša zemlja neće odustati od pronalaska kompromisnog rešenja. „Želimo da se situacija reši mirno, da se nađe kompromis, jer je ono što se dešava na Kosmetu uzemiravajuće. Sve ukazuje na to da Aljbin Kurti ne želi da bude miran, a da se porukama Kvinte unosi velika uznemirenost među naše stanovništvo“ rekao je on.

Direktor Kancelarije je poručio da će pitanje Zajednice srpskih opština (ZSO) biti na dnevnom redu pregovora i da će to biti prva stvar na kojoj će predsednik Srbije Aleksandar Vučić insistirati, a koju Priština odbija da sprovodi 10 godina. „Svega ovoga ne bi bilo da postoji ZSO, jer bi imali kolektivnu bezbednost. I to bi značilo sprovođenje svih sporazuma iz 2013. i 2015. godine, istakao je Petković“ pri čemu je uputio molbu predstavnicima Kvinte da ulože napor da se izvrši pritisak da se formira ZSO.

Gradonačelnici Severne Mitrovice, Leposavića, Zvečana i Zubinog Potoka su istakli da se Srbi na severu Kosmeta suočavaju sa najtežom situacijom u poslednjih 20 godina, i da doživljavaju stalna maltretiranja Prištine, čije specijalne jedinice upadaju i patroliraju severom, prate i pretresaju ljude.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here