Savo Štrbac – Procesuiranje za ratne zločine u Hrvatskoj

0
150

Dokumentaciono-informacioni centar Veritas u svojoj knjizi obradio je 3.706 osoba koje su procesuirane za ratne zločine u Hrvatskoj istakao je direktor Savo Štrbac i dodao da su samo 3 % pripadnici oružanih snaga Hrvatske a ostali pripadnici vojske Republike Srpske Krajine ili bivše JNA.

Zbog tajnih spiskova i sudskih procesa u Hrvatskoj protiv Srba oko sto hiljada prognanih ljudi ne može da se vrati na svoja ognjišta, a veliki broj njih ne može ni da putuje, jer bi mogli da budu uhapšeni. U Hrvatskoj je na snazi do 1996. godine bio Zakon o oružanoj pobuni, po kojem je trebalo da bude procesuirano 21.500 ljudi.  Međutim, pod pritiskom međunarodne zajednice, donet je Zakon o pomilovanju. Savo Štrbac, direktor dokumentaciono-informacionog centra Veritas je rekao kako on vidi ove navode i koliko su ovi zakoni delotvorni.

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta, s druge strane, kaže da konstantno raspisivanje poternica, česta hapšenja i masovna privođenja Srba imaju za cilj izazivanje straha i nesigurnosti kod onih koji su ostali da se isele iz Hrvatske, kao i odvraćanje prognanih Srba od povratka na njihova ognjišta, obilaska njihovih imanja ili zahteva da im se vrati njihova imovina.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here