Đorđo Žujović – Ne sme se dozvoliti radikalizacija protesta poljoprivrednika

0
34

Premijerka Ana Brnabić i ministri pokazuju neku vrstu dobre volje kada su u pitanju protesti poljoprivrednika. Nadam se da neće biti radikalizacije protesta a i narod to ne sme dozvoliti izjavio je aktivista za ljudska prava Đorđo Žujović.

Sva udruženja poljoprivrednika prihvatila su predlog Vlade Srbije, što automatski znači prekid svih protesta i sklanjanje traktora sa puteva u svakom mestu u Srbiji, potvrđeno je iz Vlade. Pored udruženja Stig i grupe građana Južni Banat, koji su prihvatili predlog Vlade, sada su isti predlog prihvatila i ostala udruženja, poput Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije, poljoprivrednika iz Rače, Kragujevca, Novog Sada i svih ostalih gradova i opština u Srbiji. Kako komentariše proteste poljoprivrednika, ali i pregovore poljoprivrednika sa Vladom pitali smo aktivistu za ljudska prava Đorđa Žujovića.

Podsećamo, Vlada je predložila konačnu cenu suncokreta poljoprivrednim proizvođačima od 73 dinara po kilogramu, a isplata je dogovorena do 15. oktobra tekuće godine. Istim dogovorom, ograničena je marža posrednika na maksimum 2,6 dinara, dok trošak transporta robe od otkupnog mesta do uljare, snose same uljare. Što se tiče goriva, podsticaj u narednom periodu iznosiće 20 dinara po litru, za 50 litara po hektaru, dok će se premija za mleko za jedan kvartal u 2022. godini povećati na 15 dinara. Dodatno, Vlada se obavezala da u narednom periodu, u vezi sa kreiranjem mera u sektoru stočarstva, razgovara sa stočarima.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here