Rada Trajković – Još će vode proteći do rešavanja statusnih pitanja Kosova

0
94

Onog dana kad građani Kosova bez obzira na nacionalnu pripadnost budu prepoznati i prihvaćeni na ulici i u institucijama tada će se stvoriti uslovi za rešavanje statusnih pitanja rekla je predsednica organizacije Evropski pokret Srba sa Kosova i Metohije Rada Trajković.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Viola fon Kramon rekla je da bi dijalog Kosova i Srbije trebalo da traje još najviše dve godine. Ona je nakon usvajanja rezolucije o Kosovu rekla da izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak treba da završi taj proces u okviru svog mandata. „Kraj mandata Miroslava Lajčaka u aprilu 2024. može biti i kraj dijaloga, koji naravno mora biti zasnovan na međusobnom priznavanju, što neće olakšati život, ali ja sam veoma optimistična u vezi sa tim“, rekla je Fon Kramon. Kako komentariše pregovore Beograda i Prištine i da li očekuje završetak 2024. godine kako je Kramon najavila pitali smo Radu Trajković predsednicu organizacije Evropski pokret Srba sa Kosova i Metohije.

“Izveštaj o Kosovu naglašava potrebu normalizacije odnosa sa Srbijom, zasnovanih na međusobnom priznanju, što je preduslov za nastavak puta obe strane ka članstvu u EU. Trenutno dijalog nije na dnevnom redu Beograda, već zvanične Prištine, i to je kritikovano od strane mnogih evroposlanika, kao i u našem izveštaju”, rekla je Fon Kramon.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here