Sednica Pokrajinske vlade – Rebalans budžeta

0
31

Pokrajinska vlada je na današnjoj sednici utvrdila Predlog pokrajinske skupštinske odluke o rebalansu budžeta AP Vojvodine za 2022. godinu. Novi obim budžeta iznosi 95,16 milijardi dinara, što je povećanje od 5,96 milijardi dinara, odnosno 6,68 odsto.

Rebalans budžeta AP Vojvodine ostvaren je najvećim delom u povećanim prihodima od poreza na dobit – 5,37 milijardi dinara. Sredstva kapitalnog dela budžeta veća su za 4,85 milijardi dinara i biće raspoređena za završetak važnih investicionih zahvata koji su u toku i za nove projekte.

Dve velike investicije u vodoprivredi obezbediće tehničke mogućnosti za snabdevanje vodom poljoprivrednih površina u okviru dva sistema za navodnjavanje na više od 20.000 hektara – za te namene predviđeno je 1,13 milijardi dinara, kao i 143,4 miliona dinara za vodosnabdevanje u šest lokalnih samouprava: Bečej, Bačka Topola, Subotica, Inđija, Senta i Novi Sad. Za rekonstrukciju starog objekta Kamenice 1 u kompleksu Instituta u Sremskoj Kamenici, nabavku linearnog akceleratora za Institut za onkologiju i za nabavku opreme za zdravstvene ustanove u AP Vojvodini – predlažu se sredstva u visini od 1,3 milijarde dinara. Opredeljeno je 800 miliona dinara za održavanje saobraćajnica na teritoriji grada Novog Sada, kao i 170 miliona dinara za završetak rekonstrukcije lokalnog puta Stapar–Sivac. Sredstva u iznosu od 534 miliona dinara namenjena su za tehničko-tehnološko opremanje Radio-televizije Vojvodine što će omogućiti potpuno preseljenje zaposlenih iz starog objekta u novoizgrađeni objekat na Mišeluku u Sremskoj Kamenici. Za završetak jednog od ranije započetih dugogodišnjih projekata – adaptaciju, rekonstrukciju i dogradnju Narodnog pozorišta u Subotici – planirana su sredstva u iznosu od 274 miliona dinara.

Iako je prvobitno bilo predviđeno zaduženje od 450 miliona dinara kod Evropske banke za obnovu i razvoj za projekte unapređenja energetske efikasnosti u objektima javne namene u AP Vojvodini, u ovoj godini to neće biti učinjeno pošto još nije zaključen ugovor sa EBRD, a finansijski potencijal pokrajinskog budžeta omogućava da se realizacija projekta energetske efikasnosti započne iz sopstvenih sredstava. Rebalansom su obuhvaćena i ulaganja u domove kulture, osnovne i srednje škole.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here