Avgustovski izveštaj Narodne banke Srbije o inflaciji

0
76

Nakon julskih 12,8 odsto, inflacija će vrhunac dostići u septembru i tada će iznositi 14 odsto, nakon čega bi trebalo postepeno da opada, rečeno je na predstavljanju avgustovskog Izveštaja o inflaciji.

Narodna banka Srbije (NBS) je najavila da i pored neočekivano jakih i postojanih inflatornih pritisaka, ipak očekuje da će inflacija započeti opadajuću putanju u ovoj godini. Prema avgustovskoj projekciji, očekuje se će međugodišnja inflacija tokom trećeg tromesečja ove godine dostići vrhunac, a da će zatim imati opadajuću putanju, uz očekivani snažniji pad u drugoj polovini sledeće godine i povratak u granice cilja u prvoj polovini 2024. godine. Prema rečima guvernera Narodne banke Srbije Jorgovanke Tabaković od maja do danas obistinili su se ključni rizici iz međunarodnog okruženja.

„Inflacija u većini zemalja je iznad očekivanja. U SAD je na najvišem nivou poslednje četiri decenije, a u evrozoni od njenog osnivanja. Centralne banke nastavljaju da revidiraju naviše projekcije inflacije, ali većina njih očekuje smirivanje situacije u narendom periodu pre svega na tržištima primarnih proizvoda“, istakla je Tabaković. Ona je ocenila da se bazna inflacija, kada se isključe cene hrane, duvana, alkohola i energije, sa 7,5 odsto kreće u skladu sa očekivanjima ističući da je stabilan kurs glavna kočnica većeg rasta inflacije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here