Stanje u prosveti je strašno, prosvetni radnici imaju male plate a pored toga problem je i zakonodavstvo koje je dalo previše prava roditeljima i učenicima što utiče na kvalitet nastave istakao je profesor ruskog jezika i prevodilac Zoran Buljugić.

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije najavila je da će 1. septembra organizovati štrajk u školama širom Srbije tokom kog će časovi trajati 30 minuta. Najavili su i da će prvog dana nove školske godine širom Srbije organizovati protestne skupove, šetnje i konferencije za novinare sa kojih će zatražiti korekcije zarada prosvetnih radnika od 20 odsto i isplatu ostatka dugovanja zaposlenima u prosveti u iznosu od 50.000 dinara. Kakvo je stanje u prosveti i koliko bi štrajkovi bili delotvorni pitali smo profesora Zorana Buljugića.

Sindikat zahteva i promene zakona, pravilnika i uputstava iz oblasti obrazovanja, „uz socijalni dijalog“, kao i smanjenje broja učenika na najviše 24 po odeljenju. Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković, rekla je da će u najavljenom štrajku prvog dana školske godine, 1. septembra, učestvovati oko 500 škola članica Unije, u kojima će časovi biti skraćeni na pola sata. Janković kaže da je 1. septembar tradicionalno ne samo početak godine, već i štrajka prosvetnih radnika, sa ciljem obraćanja široj javnosti, od koje očekuju da podrži nastavnike i učenike.