Sastanak ministra Stefanovića sa kongresmenom SAD Majklom Tarnerom

0
69

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović sastao se danas sa kongresmenom Sjedinjenih Američkih Država Majklom Tarnerom, koji boravi u zvaničnoj poseti Republici Srbiji, a sa kojim je razgovarao o saradnji dveju zemalja u oblasti odbrane.

Ministar odbrane Nebojša Stefanović ocenio je, tokom razgovora sa kongresmenom Sjedinjenih Američkih Država Majklom Tarnerom, da saradnja dve države ide uzlaznom putanjom, prateći unapređenje sveukupnih odnosa dve zemlje i dajući doprinos njihovom daljem razvoju, kao i da njen značajan  segment čine zajedničke obuke oružanih snaga Srbije i SAD, koje doprinose razmeni iskustava i znanja, i time podizanju nivoa operativnih sposobnosti Vojske Srbije. Stefanović i Tarner su se saglasili da je uspešna saradnja Vojske Srbije sa Nacionalnom gardom Ohaja jedna od ključnih poluga naše saradnje u oblasti odbrane, a sagovornici su izrazili opredeljenost za njeno dalje unapređenje, posebno u vojno-vojnoj i vojnomedicinskoj oblasti, kao i kroz saradnju inženjerijskih jedinica.

Ministar Stefanović istakao je i značaj donacija SAD -a sistemu odbrane Republike Srbije, koje su u poslednjih deset godina iznosile više od 47 miliona dolara, a među poslednjima u nizu su i oklopna vozila „berkat G3“ za potrebe Vojne policije, ronilačka oprema za 72. specijalnu brigadu i 64-slajsni skener i pokretni rentgen aparat za Vojnu bolnicu „Karaburma“. Stefanović i Tarner su se saglasili da dve zemlje imaju dobre osnove u istorijskim vezama naših naroda, koji su se zajedno borili i bili čvrsti saveznici u dva svetska rata, za dalji razvoj partnerstva i saradnje, kao i da posete visokih delegacija i razgovori svakako doprinose boljem razumevanju i jačanju saradnje u oblastima koje su od obostranog interesa.

Današnjem sastanku prisustvovali su i ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil, pomoćnici ministra odbrane za materijalne resurse i politiku odbrane dr Nenad Miloradović i Predrag Bandić, kao i direktor Vojnoobaveštajne agencije (VOA) Zoran Stojković.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here