Sajam vina u okviru inicijative „Otvoreni Balkan“

0
57

Prvi Međunarodni sajam vina „Vinska vizija Otvorenog Balkana“, koji se održava u okviru inicijative „Otvoreni Balkan“, otvoren je danas u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Srbije, Albanije, Severne Makedonije i Crne Gore.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, otvorivši prvi Međunarodni sajam vina „Vinska vizija Otvorenog Balkana“, na Beogradskom sajmu, koji je organizovan pod pokroviteljstvom vlada Srbije, Severne Makedonije i Albanije, poručio da su danas tri zemlje pokazale ne samo da mogu da budu deo sveta, već i da se zajedno takmiče i budu bolje.

Sajam „Vinska vizija Otvorenog Balkana“ će u Hali 1 Beogradskog sajma okupiti najbolje proizvođače vina u regionu i promovisati Balkan kao sve traženiju vinsku i turističku destinaciju. Vina će ocenjivati 25 međunarodnih sudija, od kojih pet sa oznakom “master of vine”, što sajmu daje posebnu težinu i svrstava ga u red najprestižnijih u svetu.

To je konkretan korak u ostvarenju cilja inicijative „Otvorenog Balkana“ – zajedničkog tržišta koje podrazumeva slobodan protok ljudi, robe, kapitala i usluga. Sajam će omogućiti vinogradarima, proizvođačima vina, predstavnicima vinarija, enolozima, somelijerima, kao i distributerima i trgovcima vinom iz regiona i šire, da se povežu, razmene iskustva, predstave se široj javnosti i prošire svoje poslovanje.

Manifestacija će imati i svoj takmičarski deo, u okviru koga će vina ocenjivati najprestižniji stručnjaci i somelijeri iz čitavog sveta, ali i magazina „Decanter“, najprestižnijeg u toj oblasti. Organizatori sajma su Privredna komora Srbije, Beogradski sajam i Savez vinogradara i vinara Srbija, a manifestacija se održava pod pokroviteljstvom zemalja „Otvorenog Balkana“.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here