JKP „Čajetina“ do proleća 2023. planira da završi uvođenje primarne selekcije otpada

0
89

Pre godinu dana u opštini Čajetina usvojen je lokalni plan o upravljanju otpadom, a projekat selekcije otpada počeo je da se primenjuje pre mesec i po dana. U opštini se nadaju da će do proleća sledeće godine svi korisnici na teritoriji Čajetine i Zlatibora biti uvedeni u sistem primarne selekcije otpada.

Opština Čajetina započela je realizaciju projekta “Odvajamo” čiji je glavni cilj primarna selekcija i smanjenje količina otpada koji završava na deponijama. Projekat „Odvajamo“ pokrenulo je Ministarstvo zaštite životne sredine uz podršku EU i Kraljevine Švedske. Kroz ovaj projekat Opštini Čajetina donirana je komunalna oprema u vidu 5.936 kanti zapremine 240 litara za sakupljanje reciklabilnog toka otpada i 40 kontejnera zapremine 1,1 m3 namenjenih za sakupljanje stakla. Takođem tu je i kamion-smećar kapaciteta 16 m3, kao i pomoć u sprovođenju kampanje informisanja građana o primarnoj selekciji otpada.

Komunalnog javnog preduzeća „Zlatibor“ Srdjan Pantović najavio je da bi do proleća sledeće godine svi korisnici sa teritorije Čajetine i Zlatibora trebalo da budu uključeni u sistem primarne selekcije otpada.

Pantović je rekao da opština ima u planu da se za odredjene količine smeća koje građani budu donosili na reciklažu isplaćuje novac kao podsticaj da to i dalje čine.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here