Dragan Petrović – Aktivnosti Pekinga i Tajvana

0
25

Komentarišući aktivnosti Pekinga i Tajvana, naučni savetnik Dragan Petrović je rekao da je Kina ozbiljna u svojim namerama ali da nije siguran da Amerika može da vodi višedimenzionalni sukob i sa Rusijom i sa Kinom i sa drugim svetskim silama u ekspanziji.

Peking nastavlja vojne aktivnosti oko Tajvana, a ministarstvo odbrane tog ostrva upozorilo je da je detektovano 17 kineskih aviona i pet kineskih brodova koji operišu oko Tajvana. U saopštenju se navodi da su četiri kineska aviona prešla središnji deo Tajvanskog moreuza, koji se inače smatra nezvaničnom linijom razdvajanja između dve strane, prenosi Rojters. Kako komentariše pomenuta dešavanja pitali smo naučnog savetnika Dragana Petrovića.

Obaranje drona kod kineske obale koji je nadgledao ostrvo pod kontrolom Tajvana, bilo je “najprikladniji potez” nakon ponovljenih upozorenja, a Kina bi trebalo da bude uzdržana, rekao je u petak, 2. septembra, tajvanski premijer Su Ceng-čang.Tajvanska vojska je prvi put oborila neidentifikovani civilni dron koji je ušao u njegov vazdušni prostor u blizini ostrva nedaleko od kineskog grada Sjamen nakon što je vlada obećala oštre mere protiv učestalih kineskih upada.Peking je odgovorio da Tajvan pokušava da “podiže tenzije” zbog incidenta, koji je usledio nakon pritužbi ostrva Kinmen na uznemiravanje dronovima, dok je Kina izvodila vojne vežbe oko Tajvana.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here