Vučić i Erdogan – Odnosi Srbije i Turske na najvišem nivou

0
99

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas nakon sastanka sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, da su odnosi Srbije i Turske na najvišem nivou u modernoj istoriji dva naroda i zemalja, ukazujući posebno na odlične rezultate u trgovinskoj razmeni.

Turski predsednik dočekan je uz najviše državne i vojne počasti, uz ispaljivanje 10 počasnih plotuna, crveni tepih, postrojenu Gardu Vojske Srbije i intoniranje himne dve države. Nakon intoniranja himni, predsedniku je raport podneo komandant gardijskog bataljona potpukovnik Miloš Mitrić, a prošavši pored postrojene počasne Garde, Vučić i Erdogan predstavili su jedan drugom čanove svojih delegacija. U delegaciji Srbije su bili predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić, ministri u Vladi Srbije, kao i članovi kabineta predsednika Srbije. Vučić je, na zajedničkoj konferenciji za štampu posle razgovora sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdogan, gostu izrazio zahvalnost što je posetio Srbiju, ističući da je to uvek velika čast i posebna privilegija.

Erdogan je ocenio da se odnosi Srbije i Turske razvijaju svakog dana, dodavši da će ih dodatno unaprediti protokol o ulasku u obe zemlje samo uz lične karte. On je preneo da je sa predsednikom Srbije razmenio stavove o Bosni i Hercegovini, regionalnim i međunarodnim pitanjima, ali  i o bilateralnim pitanjima, ocenivši da su razgovori bili veoma plodni. „Još jednom smo potvrdili značaj koji pridajemo miru i razvoju na Balkanu“, naveo je predsednik Turske i ukazao na značaj dogovora Beograda i Prištine o ličnim kartama, te izrazio nadu da će uskoro biti postignut dogovor oko registarskih tablica i drugih otvorenih pitanja

Zvaničnici Srbije i Turske potpisali su danas u Palati Srbija, u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića i Redžepa Tajipa Erdogana, niz sporazuma kojima se produbljuje saradnja dveju zemalja u više oblasti. U pitanju su Protokol o izmenama i dopunama Sporazuma o uzajamnom ukidanju viza, Sporazum o uzajamnom podsticanju i zaštiti ulaganja, Sporazum o saradnji u oblasti inovacija u naprednim tehnologijama, Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti suzbijanja šumskih požara, Memorandum o razumevanju Vlade Srbije i Vlade Turske o saradnji u oblasti medija i komunikacije, Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti elektronske uprave i Protokol o saradnji Radio-televizije Srbije i Turske radio-televizijske korporacije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here