Brnabić – Srbija pruža podršku Berlinskom procesu

0
56

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa specijalnim predstavnikom Vlade Savezne Republike Nemačke za Zapadni Balkan Manuelom Zaracinom o situaciji u regionu i predstojećem samitu Berlinskog procesa, koji će biti održan u novembru ove godine.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je istakla na sastanku sa specijalnim predstavnikom Vlade Savezne Republike Nemačke za Zapadni Balkan Manuelom Zaracinom da je saradnja u regionu, kao i sa svim partnerima koji doprinose toj saradnji, strateško opredeljenje Srbije u cilju ne samo ekonomskog razvoja regiona, već i kao ideje povezivanja i ujedinjenja Zapadnog Balkana i njegovog približavanja Evropskoj uniji. Naša zemlja pruža podršku Berlinskom procesu, istakla je premijerka, podsećajući na to da je Srbija snažno podržala ideju zajedničkog regionalnog tržišta u okviru procesa, koja se odnosi na slobodno kretanje ljudi, robe, usluga i kapitala, a za koje je usvojen i akcioni plan u novembru prošle godine.

Zaracin je uspostavljanje zajedničkog tržišta označio kao trenutno najznačajniji projekat i izrazio očekivanje da će ove i slične inicijative omogućiti stvaranje prosperitetnijeg okruženja i dati konkretne rezultate i benefite za stanovnike regiona. Specijalni predstavnik Nemačke za Zapadni Balkan je istakao da je Nemačka posvećena napretku Zapadnog Balkana i podršci evropskim integracijama regiona. On je, govoreći o predstojećem samitu, naveo i da će, u svetlu aktuelne situacije, važne teme biti klimatska zaštita i energetska bezbednost regiona.

Kada je u pitanju dijalog Beograda i Prištine, Brnabić je navela da se Beograd zalaže za nastavak razgovora pod okriljem Evropske unije, koji je i jedini mogući put za postizanje održivog dogovora i normalizaciju odnosa. Zaracin je čestitao predsednici Vlade na novom mandatu i izrazio uverenje da će se politički dijalog i saradnja i sveukupni odnosi sa Nemačkom i dalje razvijati.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here